My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Friday, August 26, 2011

Selamat hari raya semua...

Dikesempatan ini aku nak wish sumer
selamat hari raya aidilfitri...


maaf zahir dan batin....

Thursday, August 25, 2011

Cecara nak wat "popia simpulan kasih sayang"....

Atas permintaan rakan dari facebook..ini ku revealkan cara2 nak wat popia simpul...ni aku karang sendiri nih..bukan dari mana2 sumber dan hasil tunjuk ajar rakan2 se opis...slama pandai makan jer skang kena blajar wat sendiri...heh


Bahan2
1. kulit popia potong 8 (jadi bentuk segiempat tepat)
2.Serunding (tak kisah la ikan, ayam atau daging)
3. Minyak yg banyak untuk menggoreng


Cara2:

1. Serunding ayam atau daging perlu di blender dahulu utk dpt tekstur yg lembut
2. kulit popia yg telah di potong 8 diatur diatas dulang
3. letakkan secubit serunding..jgn letak byk sgt sebab nanti susah nak simpul

4. gulungkan dan simpul seperti simpul mati

5. buat semua sampai habis
6. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan...perlu diingat yg popia nih cepat masak...so jgn tinggalkan nanti hangus plak...
7. toskan dan biar sejuk baru lar letak dalam balang

*bagi mengekalkan kelembapan kulit popia, incase buat tak habis, maka letakkan dalam bekas bertutup dan simpan dalam fridge...

Monday, August 22, 2011

Berubah kearah kebaikan....

Bagi seorang islam, kita disyariatkan untuk berpegang pada rukun iman dan rukun islam...tidak susah untuk menjadi seorang islam yang taat tetapi untuk berterusan berbuat baik dan meninggalkan larangannya disamping godaan nafsu dan syaitan adalah sukar untuk dilaksanakan...

Aku bukanlah seorang ustazah atau yg berilmu tinggi tetapi secara asasnya tau lar serba sedikit...Untuk menjadi seorang muslim yg taat pada perintahnya...pertama skali kiter wajib mengamalkan rukun islam
iaitu
1. mengucap syahadah
2. solat
3.puasa
4.zakat
5. menunaikan haji

Laksanakan dgn istiqamah 4 perkara yg pertama dan jika mampu untuk perkara yg ke5..Apabila kiter solat dan puasa dalam erti kata yg sebenar maka kiter akan berfikir panjang untuk melakukan dosa..Solat itu kan mencegah kiter dari melakukan dosa..zakat pula menyucikan harta...mengerjakan haji jika mampu...

Itu adalah perkara yang utama..wajib dilakukan...jika telah dilakukan dengan baik dan istiqamah, maka kiter perlu berusaha untuk melakukan yg sunat...ianya ibarat seperti makan..makan nasi sajer sudah mencukupi untuk membuatkan kiter kenyang tetapi kenapa perlu ditambah dgn lauk pauk pelbagai jenis...ia adalah untuk menambah rasa dan khasiat pada tubuh badan..begitu jugak ibadat..buat yg fardhu dan buat yg sunat juga...

sebagai contoh solat...jaga solat 5 waktu dengan menyegerakan solat apabila masuk waktunya...tambah lauknya dgn solat2 sunat...

puasa pun begitu jua..puasa wajib dibulan ramadhan, puasa sunat isnin khamis atau sekurang2nya 3 hari sebulan...

zakat sebagai yg wajib dan  sedekah sebagai lauknya...

untuk haji pula, jika tidak mampu berusaha lar menyimpan dari sekarang...langkah permulaan adalah dengan membuka akaun tabung haji...buat potongan gaji atau menyimpan secara constant setiap bulan..bila dah ada niat yang baik dan ikhlas tuh, InsyaAllah, Allah akan memberi jalan untuk kiter sampai ke tanah suci mekah...

Demi masa sesungguhnya manusia kerugian melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh....semoga kiter tidak tergolong dalam golongan orang yang rugi...Di bulan ramadhan yang mulia  ini sama2 lar kiter berusaha mendapat rahmat dan berkat dari Nya..InsyaAllah...


Tengahhari tadi aku telah pergi dengar ceramah agama tentang lailatul Qadar...menurut ustaz tersebut, selepas keluar dari bulan ramadhan ini amat beruntunglah mereka2 yg mendapat taqwa dari Allah...Ciri2 orang yg bertaqwa addalah
1. Takut pada Allah..Apabila mendengar nama Allah terus berdebar2 hatinya
2.Beramal dengan Al Quran
3.Redha dengan ketentuan Allah
4.Sentiasa membuat persediaan untuk bertemu dengan Allah...

Disamping menjaga hubungan dengan Allah, hubungan dengan manusia juga perlu dijaga..
Hubungan dengan suami isteri, ibu bapa, adik beradik, anak-anak, sedara mara, jiran tetangga, rakan sekerja dan masyarakat juga nak kena jaga...




Entry menguji kesabaran...

Sagu berkuah yg aku wat minggu lepas




 gulai masak lemak
ikan tenggiri
paprik seafood


popia simpul

triffle


weekend bebaru nih aku tak gi mana...dok umah jer...deqla ngan din plak dtg..maka meriahlar kitorang bersahur...deqla plak teringin nak makan ikan siakap..So aku masak udang goreng tepung, ikan siakap 3 rasa, telur bistik ketam dan triffle...rasa2 teruji tak keimanan melihat gambar2 diatas...heheh

Wednesday, August 17, 2011

Skill memasak...

Aku serius memang tak pandai masak...bukan tak tau ok...tak pandai jer....kalo nak goreng telur, masak nasi, goreng udang, goreng ikan ,goreng sayur memang pandai lar...tp bila bab sup, kari, kurma, asam pedas, singgang. masak sambal sumer aku tak reti... Sebabnya kat kampung mak aku yg masak sumer..aku tolong jer...potong bawang, ramas kelapa, siang udang, siang ikan. tumbuk cili..ha ni tugas deqla..aku tak boleh, nanti pijar...deqla takper dia kebal....

Abah aku nak mak aku jer masak, jadi skill memasak tuh memang aku takder...bila dok asrama lagi lar kan, makan sajer...masuk uitm pun camtu gak...tapi bila dok umah sendiri baru lar aku blajar masak ..itupun lauk simple2 jer...bila nak kawen aku dah terus terang ngan hb yg aku memang tak pandai masak....mula2 kawen dulu aku masak simple2 jer..yg lebihnya makan kat kedai...kalo yg susah2 tuh, aku sediakan bahan, hb sambung masak...bila aku fikir balik sampai bila2 pun aku takkan pandai....

Aku pun mula search resipi dalam internet..aku cuba masak makanan kegemaran hb...dia suka makan masakan mamak macam kari...1st time masak memagn kelakar...nak ikut resepi kan...haruslar ikut betul2..dapat lar resipi macam nih


Ayam masak merah

Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 1/2 ekor ayam
  • sedikit garam kunyit
  • ## Bahan-bahan kisar ##
  • 4-5 biji cili kering
  • 1 cm halia (memang aku ukur betul2 1cm)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji tomato-potong dadu
  • 1/2 cawan sos tomato
  • ## Bahan Hias ##
  • 1/2 biji bawang besar- potong bulat
  • kacang hijau secukupnya
Cara-cara
  1. Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
  2. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
  4. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit.(ni pun aku akan tengok jam) Kemudian padamkan api.

Aku akan beli semua bahan2 dalam resipi..kalo takder walau 1 bahan aku akan cancel...takut tak jadi..pastu aku akan ikut step by step dan letak dalam piring berasingan..macam chef wan masak tuh...dah siap sumer bahan baru aku mula masak....dah siap masak resipi ke 2 plak....



 masak lemak cili api tenggiri

Bahan-bahan ( 3 orang )
  • ikan tenggiri dua ketul
  • santan
  • cili padi dalam 20biji dikisar bersma selabu bawang besar,sedikit kunyit hidup dan 5ulas bawang putih
  • asam keping
  • garam dan gula
  • bahan rampai-terung atau tomatao
Cara-cara
  1. tumiskan bahan kisar bersama sedikit pati santan. biar smpai hilang bau cili
  2. kemudiaan masukkan santan dan asam keping
  3. masukkan bahan rampai dan ikan tenggiri
  4. persakan dengan garam dan gula
siap untuk dihidangkan

Step sama gak macam kat atas...sudahnya....start masak kul 12 tghr, dah kul 3 baru leh makan...kesian semua org dah kebuluran....heheh....2 lauk 4 jam masak...kalo nak makan kul 1pm, aku nak kena start kul 10 pagi..dah macam nak buat kenduri...heh


Itu dulu, skang aku dah pandai sket2..siap boleh turunkan petua kat deqla lagi....

Apa yg aku buat adalah
-rancang menu nak masak apa..tanya pendapat hb atau pendapat aku sendiri...contohnya aku nak masak sambal udang dan ayam masak lemak cili api
1. masak nasik. defrost udang dan ayam
2.sediakan bhn utk masak udang, blender terus tumis, sambil tuh basuh udang dan ayam
3. masuk segala sos dan kicap terus masukkan udang dan bawang, garam gula sumer..biar mendidih dan padam api...siap
4. sediakan bahan utk masak lemak, blender, masuk dalam periuk bersama ayam...ayam dah kecut, masuk santan, garam...masukkan kentang...tunggu kuah masak, tutup api siap...
5. gi tgk nasik, dah siap masak...ok boleh makan

Aku dah boleh masak 2 jenis masakan dalam masa lebih kurang satu jam...macam bulan puasa skang nih..aku sampai rumah kul 6pm...tukar baju terus start masak, hb uruskan sikecik..mandikan dan melayan kerenah anak....masa ni lar  pertolongan hb amat penting...masak nasik, lauk 2 jenis, bancuh air..biasanya kul 7.10pm aku dah boleh gi mandi...jap gi bila aku dah siap tukar baju sumer, fariez siap tolong hidangkan makanan...aku leh relaks2 sambil tunggu waktu berbuka.....indahnya saat itu....

Ramadhan berbeza dari bulan2 lain...

Dari pemerhatian aku bila tiba ramadhan akan terjadi lar perangai, kelakuan, perbuatan dan peel yg slalu bila bulan lain kiter tak buat tp bila bulan ramadhan kiter buat...contohnya

1. Mengaji
- Masa aku mula2 belajar mengaji masa tuh umur aku 10 thn..gi ngan member baik aku...baru nak baca muqaddam...Alhamdulillah masa tingkatan 1 aku dah khatam AlQuran..start balik sampai juz 6 aku dah berenti sebabnya dah mula dtg period, jadi malas plak nak pegi mengaji sebab bila aku period dia tak pegi dan bila dia period aku pun tak pegi..dalam sebulan 2 minggu jer pegi..lama2 jadi malas....Sejak keje gomen nih aku ada beli Alquran baru..dah dekat 6 thn dah aku keje tak khatam2 lagi...tp bila masuk bulan puasa aku join geng tadarrus yg opis aku wat...jadi waktu tengahari terisi lar dgn aktiviti bermanfaat..masuk jer waktu terus solat sebab ada wudhu lagi..kalo ari biasa asik dgn fb jer la...Kalo khatam nanti aku plan nak baca tafsir plak...InsyaAllah

2. Berbondong2 gi masjid
- ni memang sinonim dgn solat terawikh..tp tular sejak kawen dan dah ada anak aku tak berkesempatan nak pegi solat terawikh..masa bujang dulu slalu lar...gi ngan kekawan rumah..bila ari cuti sabtu ahad lepas sahur, ramai2 gi masjid segambut solat subuh dan dengar tazkirah...syahdu jer rasa pagi2 tuh ramai2 gi masjid...

3. Berpakaian menutup aurat
- Ini sudah semestinya....tak kira bulan apa pun...slalu kiter lihat jarang ada wanita islam berpakaian seksi di bulan mulia nih..sebabnya menghormati org lain yg berpuasa...

4. Bangun kul 4.00pg
-aktiviti nih hanya boleh dibuat apabila nak puasa jer...hari biasa jgnkan kata nak bgn kul 4 pagi, nak bangun gi keje tuh pun seksa...dah berkali2 jam berdering, wat tak tau jer...tau2 dah terlajak...tu yg bulan lepas nak dekat 8 kali aku lewat....sila salahkan batrisyia sebab slalu dia yg wat aku lambat...heheh...nak kena pujuk bangun tido, dah bangun nak pujuk gi mandi plak, pastu pujuk lagi suh pakai baju...tu yg kekadang dah lambat sgt aku tukar pampers jer pastu sengih2 kat cikgu dia bagitau yg sikecik nih tak mandi lagi....

5. Masak
- Tahun nih adalah pertama kali yg aku berusaha masak setiap hari untuk sahur dan berbuka...seblom2 nih memang kalo tak menapak ke bazaar ramadhan. mesti makan kat luar...tak pun tapau 'makanan laju'...hb aku pun bagi galakan suh aku masak...bila dah slalu buat jadi seronok plak..tambahan lagi bila tengok hb dan anak makan dengan seleranya...setiap ari aku akan masak 2 jenis lauk yg mana setiap hari adlah menu yg berlainan...takder lar boring...aku jugak blajar buat desert yg slama nih aku tak terfikir pun aku boleh buat....bila dah boleh masak jadi tak selera dah nak beli kat luar...

6. Cerita drama tv unsur pengajaran
- cerita kat tv sumer unsur2 islamic jer...bagus lar camtuh...bagi pengajaran dan teladan pada kiter...kalo bulan lain bersepah2 citer hantu....sampaikan nak bukak tv jer aku bukak siap2 channel katun baru onkan tv...

7. Kurang mengumpat
-Apa taknya topik perbualan hot di bulan puasa nih adlah menu sahur dan berbuka, resipi2, berbuka dimana dan yg berkaitan dgn raya...baju raya baper pasang, biskut raya, raya balik kg mana

8. Makan berjemaah
-bila waktu sahur dan berbuka aku akan hidangkan semua makanan kat meja jepun...pastu makan sama2..sampaikan sikecik pun tau dah kalo aku dah hidang tuh dia akan cakap " danan ucik"...sebab setiap kali aku hidang makanan tangan dia dah menggagau nak mencapai lauk..aku akan cakap " jangan usik" banyak2 kali...bagi faham...

9. Waktu maghrib ada dirumah
- saat yg dinanti2 kan oleh yg berpuasa....hafal btol jam berapa masuk waktu berbuka...alangkah nikmatnya bila masuk waktu berbuka, baca doa, makan kurma, minum air, senyap jer...menikmati makanan yg terhidang depan mata...Aku seboleh2nya bagi makanan tu cukup2 jer...kalo boleh tanak membazir...nasik cukup2, lauk cukup2...berkat...lepas berbuka terus solat...pinggan mangkuk biarkan bertimbun dalam sinki dulu...lepas solat baru basuh...macam tu jugak waktu sahur..dah abis imsak baru aku kemas dapur...nak amik berkat melewatkan bersahur dan menyegerakan berbuka...tp jgn pulak ikut waktu berbuka sabah sarawak....


Kalo nak disenaraikan memang banyak lagi lar...Seeloknya apa perkara baik yg kiter lakukan dibulan puasa nih, menjadi permulaan kepada kiter untuk berubah kearah yg lebih baik dimana aktiviti2 ini diteruskan sepanjang tahun...nak istiqamah senang jer...cthnya

1. Mengaji- setiap kali lepas solat baca 1 muka surat ...sehari dah 5 muka...
2. Solat di masjid- para suami, anak lelaki seeloknya solat saf depan di masjid dan para isteri, anak perempuan solat awal waktu dirumah...
3. Tutup aurat, asal nak menapak keluar rumah jer terus capai tudung.....bila dah slalu buat, lama2 terbiasa lar...
4. bangun 4 pg-yg ni kalo nak praktik pun boleh gak..puasa sunat isnin dan khamis...leh bangun sahur...tp pastikan puasa ganti kasi habis dulu
5. masak sendiri- Sentiasa cari resipi baru dan cuba...bila dah slalu buat, perbaiki skill memasak, mesti masak nih akan jadi aktiviti kesukaan para isteri...hb pun ringan2 kan lar mulut puji masakan isteri..kalo ada kekurangan tegur lar dgn cara berhemah...
6. Drama tv- nih stesen tv nak kena take note ler..
7.Bercerita buruk hal orang- ni nak kena elakkan..kalo cerita yg kiter sampaikan betul akan jadi dosa mengumpat..kalo tak betul akan jadi dosa fitnah...kalo nak citer gak, citerlar hal sendiri ataupun citer yg baik2 sajer...nampak simple tp memang susah nak praktikkan...memang sifat manusia macam tuh...ingatan utk diri sendiri jugak...
8.makan berjemaah- bila dah masak kat umah, maka bila makan tuh hidang lar macam kat restoran tuh...atur pinggan, sudu, gelas, air sedap...pinggan mangkuk yg cantik2 tuh jgn simpan jer wat perhiasan..masa ni lar nak guna...baru lar ada feel...
9. dok kat umah waktu senja- anak nih dari kecik lar kiter nak didik hormat waktu maghrib...waktu2 begini kan byk benda2 tak elok berkeliaran..nyamuk aedes lagi...apa2 aktiviti pun kiter buat petang tuh, pastikan menjelang maghrib jer, dah masuk dalam rumah..tutup pintu tingkap, mandi dan sedia utk solat...


BETULKAN YANG BIASA, BIASAKAN YANG BETUL......BETUL?

BETUL BETUL BETUL

Tuesday, August 16, 2011

Diantara resepi yg dicuba dari my resepi.com

Telur Bistik Ketam
Bahan-bahan ( 2-3 Orang )
  • 1 Biji Telur Size A (Untuk Isi)
  • 2 Biji Telur Size A (Untuk Bungkus)
  • Bawang Besar (Hiris Halus)
  • Cili Padi (Hiris Halus)
  • Carrot (Hiris Halus)
  • Kacang Panjang (Hiris Halus)
  • Secubit Garam
  • Secubit Lada Putih
  • 4-5 Keping Isi Ketam Dihiris Halus - (Boleh beli di tesco yg packet tu)
Cara-cara
  1. ISI : Gaul 1 Biji Telur dengan SEMUA bahan yang dihiris halus , Isi ketam , Garam dan Lada.
  2. BUNGKUS : Pecahkan 2 Biji Telur ( Lebih Sedap kalau lebar dan nipis)
  3. Bila BUNGKUS dah separuh masak, masukkan ISI.
  4. Kemudian Lipat Semua Bahagian Tepi BUNGKUS tadi hingga tutup ISI.
  5. Balikkan BUNGKUS tersebut dengan cermat
  6. dan.....SIAP nyam nyam:D


Udang Goreng Tepung

Bahan-bahan ( utk 1 family  )

  • Udang (1 mangkuk kecil)
  • Bawang putih (9 - 11 biji)
  • Telur (2 biji)
  • Lada hitam+lada putih (1 sudu)
  • Tepung jagung

Cara-cara

1. Bersihkn udang, tglkn kulit d bahagian ekor je.. (tp kalo nak kasi bogel udang tu pun boleh gak.. hehehe)

2. Kisar bawang putih, lada itam+lada putih , telur.. Masukkn sekali garam n ajinomoto ke dalamnya..

3. Masukkan udang tadi ke dalam bahan yang telah di kisar. biarkan sekejap (supaya dapat serap rempah2 td)

4. Ambil udang satu persatu dan golek pulak kt dalam tepung jagung tadi.. dan kemudian goreng sampai kekuningan..





Jus tembikai laici (ni resepi hb)


Bahan- bahan (untuk 1 jug)

Sebelah tembikai merah
1 tin laici 
ais secukup rasa
gula
sirap nak bagi pekat lagi warna merah tuh
setengah jug air masak

Cara2
1. isi tembikai dipotong kiub dan diblender bersama gula dan sedikit air
2. isikan dalam jug
3. titikkan sirap ikut kepekatan yg disukai
4. tuangkan satu tin laici kedalam jug dan kacau
5. letakkan ais
6. Sedia untuk diminum
7. kalo nak buat masa berbuka, letak lar gula sedikit sahaja dan standy air gula kat sebelah..bila dah masuk waktu berbuka, rasa lar dulu..kalo tak manis leh tambah air gula


Bubur Pulut hitam

Bahan-bahan ( sekeluarga )
  • 300 gm Pulut Hitam
  • 1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
  • 1 tin santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • daun pandan (kalau ada)
  • segenggam sagu (kalau suka)
  • susu segar
  • sedikit garam (hujung sudu kecil)
Cara-cara
  1. Rendam pulut hitam semalaman
  2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
  3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
  4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
  5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
  6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
  7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
  8. Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.


* Semua resepi diolah dari resepi asal yg diambil dari myresipi.com kecuali air tembikai laici..

Metrojaya sales @PICC 17-21 Ogos 2011

Baru arini aku dapat tau pasal sales nih..aku memang menantikannya sebab aku nak cari gaun raya sikecik...tak beli2 lagi..masa jualan gudang sebelah opis aritu aku tak beli lagi...so ingat nak sambar barang selai dua utk buat baju raya...

untuk keterangan lanjut leh rujuk sini...

Tahun lepas aku pegi gak memborong gaun...yg bestnya, kat sini banyak pilihan dan murah2...tp jgn sampai rambang mata..kena wat bajet dulu seblom pegi..takut terbeli benda yg tak perlu..kena ingat nak raya nih byk nak pakai duit...gaji masuk sebulan skali bukannya sebulan 4 kali...heheh...So ramai2 lar datang memeriahkan dan menyesakkan PICC esok...Berbelanja ikut keperluan dan bukan ikut kehendak...


Bercerita pasal raya, masuk tahun nih InsyaAllah raya yg ke 5 aku sambut sebagai seorang ister dan raya ke 4 sebagai seorang ibu...setiap tahun macam pasangan lain yg berbaju sedondon sekeluarga, aku juga tak terkecuali..masa tahun pertama tahun 2007 beraya PJ dengan tema warna purple.
tahun ke 2, 2008 beraya di kg dgn tema purple lagi..2 thn yg pertama nih warna jer sama tp kain lain2...masuk thn ke 3 raya kat PJ,

kitorang dah mula gi beli kain pasang dari jenis dan warna yg sama...thn 2009 tema warna peach...diikuti warna gold pada 2010 dan tahun nih...jeng jeng jeng...warna coklat menjadi pilihan....biasanya aku just beli baju sedondon utk hari raya pertama sahaja...raya ke 2 ke 3, asal ada jer...tak kisah kaler apa..tp kalo dapat kaler sedondon pun dah ok...tak rugi wat baju raya nih sebab leh bawak gi opis sebagai baju kerja...cuma hb ler dia tak brapa suka nak pakai baju melayu ari jumaat...baju melayu wat perhiasan jer dalam almari...tak per lar setahun skali...

Tahun nih giliran beraya belah hb...InsyaAllah raya ke 2 baru balik kampung...deqla pun macam tu gak..dia follow aku...dia beraya belah mentua dulu..so tahun depan leh raya beramai2 dengan meriahnya....dengar citer mak aku nak wat lemang raya ke 2...heheh..baru jer nak ngelat...



Friday, August 12, 2011

Membeli belah kat sebelah opis....


hari pertama lagi aku dah terjah dah tempat nih...Jualan gudang anjuran KPDNKK...masih berlangsungg hingga ahad nih 14 Ogos 2011....

handbag berjenama

baju budak2

baju org dewasa

apa ntah yg 2 hengget nih




geng shopping

aku nak beli baju nih utk batrisyia...tp takder size...

model....

sunquick

barangan tempatan

ni hasil tangkapan...

cadar baru...telah dirasmikan malam tadi....heheh

Wednesday, August 10, 2011

Masak2 di bulan puasa....

Semua resepi nih diambil dari sini


tepung pelita
yg kaler hijau tuh ok..yg kaler putih tuh cair jer....mungkin kurang tepung beras kot

ni plak udang goreng tepung

ikan siakap 3 rasa

telur bistik ketam....nyam2



ni lak bubur pulut hitam....1st time wat nih..ni tak letak susu utk aku nyer

yg ni plak utk hb...dah letak susu

Cadangan bajet untuk golongan berpendapatan sederhana macam aku....

Dulu seblom kawen aku dok umah sewa di segambut...dalam rumah tuh takder ketua rumah atau assisstant tapi yg ada cuma jawatan bendahari dan bendahari itu adalah aku...Sejak kecik lagi aku memang minat matematik dan aku applykan dalam kehidupan seharianku....Senior2 seblom aku hanya kumpul duit bila hujung bulan untuk bayar sewa rumah dan semua bil...perbelanjaan lain masing2 uruskan sendiri...jadi masalah bila tetiba tgh bulan paip air rosak....panggil Pak Ali baiki, tak mahal pun 10 inggit...collect lar sorang RM1.50...takkan kakak tu nak bayar sensorang kan...tu blom kira tetiba gas abis plak...nak kena collect lagi...faham2 jer lar tgh bulsn nih..nak mintak singgit pun payah...

Mengenangkan itular maka aku menyediakan "akaun rumah segambut" bg melicinkan perbelanjaan kitorang...dan ofcos lar aku yg jadi bendahari nyer...heheh...jadi bila ari gaji jer aku pun siap2 kirakan sewa rumah dgn bil dan duit extra utk perbelanjaan tidak dirancang...so aku tetapkan setiap bulan bayar berapa...dah tolak sewa rumah  dan bil, ada balance tuh aku pegang lar...semu duit keluar masuk aku catatkan dalam buku khas dan di kunci dalam almari.... Perbelanjaan tak dirancang ni termasuk lar beras, garam, gula, gas. axion dan bahan asas yg lain...Selain tuh aku siap leh bagi pinjaman tanpa faedah pada budak rumah termasuk lar aku sendiri...kira duit tuh tak putus ler...sentiasa ada


Tu cerita masa muda belia...bila dah kawen tetiba aku jadi tak reti nak manage duit aku sendiri...ada satu2 masa aku suh hb pegang semua duit dan dia belanjakan ikut keperluan..dan ada masanya aku plak pegang duit ikut keperluan  tp masih tak berjaya...bila menjelang hujung bulan  rasa macam sesak jer...tambahan lagi bila dah ada anak...

Sampai lar satu masa aku dapat idea bahagikan tugas dimana hb concentrate utk bayar loan kereta dan duit minyak dan aku uruskan perkara2 lain....Lepas tu baru lar ok sket...rezeki makin melimpah ruah bila aku mula buat bisnes kecil2an jual kerongsang dan menjadi dealer avon...hb plak wat bisnes jual hp dan baiki hp...So ni sedikit tips berbelanja yg aku amalkan apabila dapat gaji...

1. Menjelang nak dpt gaji aku akan list kan barang2 yg aku nak beli seperti barang dapur dan barang dandanan diri. harga blakang kira...senarai kan jer...sebagai contoh tgh2 masak, aku tgk garam dan bawang tinggal sket..agak2 cukup sampai gaji jer, so aku pun terus buat note kat hp...

2. Bila hari gaji aku akan asingkan duit utk
-bagi mak ngan abah
-taska anak
-susu dan pampers
-hutang piutang
-topup
-simpan (kena ada 1 akaun khas yg bukan simpanan tetap..utk itu aku buat akaun giro i BSN)

3. Ada balance baru lar aku check perkara yg no 1 diatas...mana2 benda penting nak kena beli, mana yg tak penting aku hold dulu...

4. Ada baki duit lagi aku akan simpan utk duit blanja makan...ok settle...

So far cara yg ni menjadi pada aku...pada org lain aku tak tau lar...kalo nak lebih berkat, buat potongan zakat melalui gaji..boleh lawati mana2 pusat zakat, mintak diorang wat kiraan, isi borang nanti tetiap bulan akan potong dari gaji...dan jangan lupa parent tetiap bulan..bagi yg family jauh, cukup lar bertanya khabar dan bank in duit kat diorang...plan balik kg setahun 3 kali...yg family dekat macam aku nih balik lar jengok diorang setiap kali minggu gaji...InsyaAllah berkat....org tua nih bukan harap sangat duit yg kiter hulur tuh..yg diorang nak adalah jengok diorang setiap bulan..itu lebih menggembirakan diorang...kalo rasa tak boleh nak bagi banyak, bagi lar ikut kemampuan kiter atau belikan sekampit beras setiap kali balik...

Kiter sebagai manusia takkan pernah cukup dengan apa yg ada...kalo yg gaji kecik hanya pakai kete kancil dok umah flat...bila gaji dah naik mesti nak upgrade kete lebih besar lagi dan rumah lebis besar dan selesa...yg gaji berpuluh ribu sebulan nih takkan nak pakai kete malaysia..mesti nak yg import nyer...macam tu lar manusia dah jadi tabiat...duit banyak ker sikit yang penting adalah berkat......kalo duit banyak tapi ujung bulan asik kering jer tuh kira kurang berkat lar tuh...

Biarlah duit tuh cukup2 jer..nak kata lebih sgt pun tak lar tapi sentiasa ada...Rezeki Allah bagi nih bukan terbatas dalam bentuk material  sajer....tubuh badan yg sihat, anak yang ramai dan menjadi, isteri dan suami yg soleh dan taat, keluarga yang bahagia, jiran yg baik.... tuh semua rezeki lar tuh....

Apa2 pun ingatan untuk diri sendiri jugak, bersyukur dengan apa yg ada...Di samping itu sentiasa berusaha memajukan diri dan keluarga untuk kebahagiaan dunia dan akhirat....InsyaAllah

Tuesday, August 9, 2011

Akhirnya lulus jua...Alhamdulillah

Pepagi lagi member opis atas bukit dah call bgtau yg result exam KPSL dah keluar....Aku pun apa lagi terus masuk laman web JPA...dan Alhamdulillah  aku lulus paper undang2 umum...tak sia2 aku study hard utk paper nih..Lulus exam nih adalah diantara syarat bagi memungkinkan aku naik pangkat...tp nak kena lepas interview dulu...1st time aku amik exam nih tahun lepas, lulus paper 1 dan 2 jer..tahun nih amik paper 3 jer dan lulus jua akhirnya...Alhamdulillah

Meh sini aku nak bagi tips caner nak lulus exam nih...Disebabkan boleh bawak buku utk ditiru, maka beli lah buku edisi yg paling latest skali...Dalam laman web JPA rasanya ada skop soalan yg bakal ditanya dalam exam...

BAHAGIAN I – PERINTAH AM, ARAHAN PERBENDAHARAAN

DAN TATACARA PENGURUSAN STOR

Soalan-soalan yang akan ditanya kepada calon-calon adalah berdasarkan kepada perkara-perkara berikut:

A.  Perintah Am

i)              Bab A – Lantikan dan Kenaikan Pangkat
ii)             Bab B – Elaun-elaun Dalam Perkhidmatan
iii)            Bab C – Cuti
iv)           Bab E – Rumah dan Pembangunan Pejabat
v)            Bab F – Perubatan
vi)           Bab G – Waktu Bekerja dan Lebih Masa
vii)          Akta Badan-badan Berkanun
(Tatatertib dan Surcaj 2000)
      viii)     Peraturan-peraturan Lembaga Tatatertib, 1993
      xii)      Peraturan-peraturan Lembaga Kenaikan Pangkat, 1986

B.  Arahan Perbendaharaan

i)              Acara Kewangan
ii)             Acara pengakaunan
iii)            Audit, Kehilangan dan Acara Hapus Kira


C.  Tatacara Pengurusan Stor

i)              Bab 1    Am
ii)             Bab 2    Dokumentasi Untuk Pemesanan dan Pengeluaran Barang- barang
iii)            Bab 3    Membungkus Dan Menghantar Barang-barang Stor
iv)           Bab 4    Tanda Pengenalan Bungkusan
v)            Bab 5    Penerimaan Barang-barang
vi)           Bab 6    Tuntutan
vii)          Bab 7    Sistem Merekod Barang-Barang
viii)         Bab 8    Kawalan Stok
ix)           Bab 9    Sistem Penyimpanan Stok
x)            Bab 10 -  Barang-barang Terhad Tempoh Penggunaan
xi)           Bab 11 -  Penstoran Bahan-bahan Kimia Dan Barang-barang Mudah Terbakar
xii)          Bab 12 -  Verifikasi Stok
xiii)         Bab 13 -  Pengiraan Stok
xiv)        Bab 14 -  Pelupusan Barang-barang
xv)         Bab 15 -  Kawalan Barang-barang Terluak
xvi)        Bab 16 -  Sistem Perakaunan

D.  Pekeliling Perkhidmatan / Surat Pekeliling Perkhidmatan
E.  Pekeliling Perbendaharaan / Surat Pekeliling Perbendaharaan


Soalan  :           8 jawab 5 (Esei)
Masa                :           3 jam   


Calon-calon dibenarkan merujuk kepada perintah Am, Arahan perbendaharaan dan Tatacara Pengurusan Stor semasa peperiksaan.



BAHAGIAN II – PANDUAN PENGURUSAN PEJABAT, ARAHAN KESELAMATAN
DAN PEKELILING KEMAJUAN PENTADBIRAN AWAM


Soalan-soalan yang akan ditanya kepada calon-calon adalah berdasarkan kepada perkara-perkara berikut:

A.  Panduan Pengurusan Pejabat

i)              Bab 1 – Jabatan Dan Orang Ramai
ii)             Bab 2 – Perkara-perkara Perkhidmatan
iii)            Bab 3 – Surat menyurat
iv)           Bab 4 – Fail memail
v)            Bab 5 – Memelihara dan Menyimpan Rekod-rekod Kerajaan
vi)           Bab 6 – Kemudahan-kemudahan Perhubungan
vii)          Bab 7 – Kelengkapan Pejabat
viii)         Bab 8 – Lain-lain Perkara Jabatan

B.  Arahan Keselamatan

i)              Pendahuluan, Ancaman Dan Tanggungjawab
ii)             Keselamatan Fizikal
iii)            Keselamatan Dokumen
iv)           Keselamatan Peribadi

C.  Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam

  • Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam bermula dari tahun 1991 hingga sekarang.


Soalan :           8 jawab 5 (Esei)
Masa               :           3 jam


Calon-calon adalah dibenarkan merujuk kepada Panduan Pengurusan Pejabat, Arahan keselamatan dan Pekeliling–pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam yang berkenaan semasa peperiksaan.


 

BAHAGIAN III – UNDANG-UNDANG UMUM



Soalan-soalan yang akan ditanya kepada calon-calon adalah berdasarkan kepada perkara-perkara berikut:

i)              Perlembagaan Malaysia Bahagian III, IV dan VI
ii)             Akta pencen (1980) dan Peraturan-peraturan Pencen 1980
iii)            Kaedah-kaedah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja


Soalan :           6 jawab 4 (Esei)
Masa               :           2 jam


Calon-calon adalah dibenarkan merujuk kepada Perlembagaan dan Undang-undang/Akta-akta yang berkenaan semasa peperiksaaan.




Sumer buku tuh nak kena standby sukati lar nak pinjam atau beli baru...kalo pinjam pastikan keluaran yg terkini...then tandakan setiap tajuk buku...pastu baca ler lebih kurang..kalo nak baca beria2 pun boleh gak...


Kalo ada soalan2 tahun lepas leh lar wat latihan...Pada hari exam, jawab lar dgn bersungguh2...memang kena tulis dgn banyak, jadi rehatkan jari jemari 3 hari seblom tuh dari buat kerja2 berat...Dah usah dgn gigih pastu bertawakal lar..kalo ada rezeki nak lulus, lulus lar...kiter dah wat yg terbaik...kalo tak lulus gak, leh mohon repeat exam lagi....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...