Tuesday, September 20, 2011

Ikan kembong stim

Resepi di olah dari my resepi.com





Bahan-bahan ( 4 orang)
  • 4 ekor ikan kembong
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 batang serai (dihiris)
  • 2 inci halia (yg gemuk dihiris)
  • 2 biji asam boi yg warna merah (dihiris isinya)
  • sebiji buah tomato yang dibelah menjadi 8
  • 1 sudu kecil garam
  • sebiji limau nipis (ambil airnya)
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan lumur dengan garam serta serbuk kunyit dan letakkan dalam pinggan untuk dikukus.
  2. semua bahan2 dihiris. selepas itu, ditabur di atas pinggan yang berisi ikan tadi. taburkan air limau nipis. letakkan tomato yg telah dibelah ke atas ikan tersebut
  3. panaskan pengukus sehingga air mendidih. selepas itu boleh mula mengukus ikan selama 20 minit atau sehingga ikan masak.smalam aku kukus nak dekat 40 minit
  4. siap utuk dihidangkan.

4 comments:

  1. salam singgah jengah sini,


    memang sedap kembong stim.. :)

    ReplyDelete
  2. slh 1 menu diet mia suke

    ReplyDelete
  3. menggiurkanlah..kene cuba ni..utk kesihatan mmg bagus ni..tq utk resepi ni

    ReplyDelete
  4. kak yong: time kasih sudi singgah...ni 1st time sy wat resepi nih

    Mia: dulu sy ingatkan ikan stim nih tak sedap dan hanyir..tp bila buat sendiri ikut resepi nih rasa sedap plak..menjadi

    ikatan kasihku: cuba jgn tak cuba...tak rugi..senang dan menyihatkan

    ReplyDelete

Takkan baca jer...komen ler sket...