My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Tuesday, October 17, 2017

Affogato, kemas rumah part 4 & dll

Banyak benda nak citer ni....

1. Affogato

Dek kerana asik la menengok kakak ku makan affogato...jadi mengidam plak...merata carik...akhirnya jumpa gak kat padi house presint 4 ....


cawan kecik tu espresso pekat pait melekat giler....dan cawan besar tu 2 scoop eskrim ....


orang ikut sama mengidam hahahah


dicampurkan dan.....tada.....pahit2 manis gitu....macam floar gak la....



2. Kemas umah

Sekian cerita pasal makan...skang sambung balik mengemas.....jumaat malam tanpa berlengah lagi....aku pun tanggalkan langsir lama dan tada......lihatlah kelainnanya.....beza kan....langsir 4 thn lepas dengan langsir made in parkson....3 panel ni RM56 sajo....yg bilik ica pun macam ni gak....tp 4 inggit je sebab 2 panel......

lihatlah perbezaannya.....


tada......carik kaler purple takder....dpt sket2 ada purple jadi la

then upgrade frame lak.....

dan ini lapic yg bertuah.....atas kiri pic hb ngan adik dia....atas kanan me wif arwah ibu mertua....bawah kiri pic aku dgn adik beradik pompuan dan belah kanan my small hepi family....
 Aku sebenarnnya mmg ada byk sgt koleksi frame......aku kumpul semua dlm kotak yg dlm bilik kt dapur yg kat opis....then tgk la ada masa nanti nak gantung lak mana2 yg seuai

Sambil aku bergelumang dgn kain baju nak packing blk kg, hb aku lak settle kan langsir sliding kt luar....aku tolong kejap2 jer...tlg pegang kan rail

langsir putih tu senteng sket hahaah....amatur kan


ni plak kusyen yg adeh.....don say any word hahahha...yg nak tunjuk pic atas tu....pic kecik jer...ni beli kat parkson gak....urah jer
3. Photoshoot

 InsyaAllah 30 Okt ni besday irfan yg ke 5...aku pun buat la photoshoot utk pic dia letak atas kek....susahnya nak amik pic dia....bila aku bilang 1....2....3 je dia buat muka terjelir la....mata terbeliak la....adeh..... sudahnya aku xbilang pun terus  snap jer....dpt pic yg x ready mcm ni





pose wajib....ultraman


ni pic yg menjadi pilihan....


4. Balik kg

Sabtu pagi balik kg.....macam biasa la...gaji kali ni awal so kitorang balik ikut minggu gaji la.....naik satu kete dgn dikla anak beranak....relaks sket....kat kg xde buat apa pun...masak makan borak tdo je la....ahad tu blk awal sket sebab nak beli stroller dina


nadim dina dan uwan....kelihatan abg irfan sayup2 kt blakang
 5. Shoping @ Manjaku

Balik dr kg singgah umah jap....tinggalkan kain baju...mandi solat jap.....zasss gi bangi
sambil mak belek2 stroller nak beli....letakk dina dalam baby coat


letak dalam walker...kalo x kang asik merengek je nak mak....

sambil2 tu selfie ngan kakak dan abg


6. Mac n Cheese

Sebagai penutup kusajikan macaroni cheese versi ku....asalnya aku masak spageti carbonara utk dinner....tp sebab sos byk maka kurebus macaroni dan pg isni wat bf mac n cheese

ni versi selambak....

ni versi comel....
sekian 6 in 1 story utk minggu ni hehehehhe

Wednesday, October 11, 2017

Kemas rumah part 3..... Bilik utama

Sambung mengemas.....adeh...penat tul rasa....jumaat malam sambung kemas balik....malam tu just clearkan semua barang kt bilik aku then transit jap kat hall....rumah kecik kan...kemas yg ni yg ni lak bersepah.....pi mai pi mai berlonggok gak

ni ler keadaan bilik yg telah di clearkan....tinggal katil jer....takde keje aku nak mengangkut semua.....langsir pun cabut basuh....bila dah bogel macam ni terpaksa la anak beranak tdo bilik ica.....adeh....
 Sabtu pagi ada family opis aku jadi takder la wat keje2 mengemas pagi tu....petang lepas asar baru mula mengecat......aku cat 3 bahagian je...tinggal 1 bahagian ni nak tampal wallpaper.....


tada.....

tada lagi....siap letak cadar dan lampu tdo



siap letak alas ikut tema.....
 Actually bilik aku konsepnya purple + putih.....tp wallpaper tu xnampak sgt purple nya...lite2 gitu


belah kiri ni aku letak almari mekap.....asalnya nak leTak belah kiri katil;....tp tu la muat2 jer....x le bukak laci....

belah kakan aku letak threadmill.....biar beringt sket goal nk kurus tu.....
 Siap setup bilik tdo utama kitorang beralih ke bilik ica lak....bilik ica kan dh siap cuma x touch up je lagi.....
dan ini la hasilnya.....adik yg lebih2 excited....kakak excited sket2 je


meja study aku rapatkan sket ke dinding...senang sket nak fokus ngadap white board tu....

langsir pun nak tukar pink tp tunggu peruntukan dulu heheheh

dari pandangan pintu...almari baju ni nak tukar sebenarnya...sama gak tunggu dana


Karpet pun nak kaler pink tp wat masa ni pakai apa yg ada je dulu.....sebagai menghargai penat lelah 3 hari mengemas bilik...maka kuhadiahkan diri sendiri 1 family makan best heheheh.....

opsss bukan ni ya....yg ni menu malam ahad....masak simple je sebab peruntukan masa lebih utk mengemas....kesian hb dan anak2 makan burger kosong jer

jadi malam esoknya gi makan shell out kat ayer@8
ni buka shell out sebenar....lambak style katanya.....

orang yg paling gembira dapat makan sedap....tiap kali makan best macam ni dia tau la yg mak dan abah dia tgh kaya hahahahah....
Arini 11 okt ari gaji gomen....gaji awal sebab deepavali minggu depan....tp jgn seronok sgt coz next gaji adalah 43 hari dari skang.....

Biasanya gaji awal macam ni aku akan siap2 asingkan duit taska anak, byr segala hutang dan keperluan....yg wajib tiap bulan....then asingkan duit makan dalam RM100 x 6 minggu
then balance baru leh nak belanja sesuka ati berpada2.....

setiap ari isnin aku just amik 100 utk belanja minggu tu....jadi InsyaAllah aku takkan keputusan belanja harian.....tp nak wat camni kena ada semangat yg kental...sebabnya tu la.....duit tu ada jer dalam bank....jadi nak selamat....cash kan letak dalam envelope simpan kt umah.....settle

Thursday, October 5, 2017

Kemas rumah part 2..... HALL DAN BILIK BATRISYIA

Sabtu lepas sambungan kerahan tenaga....Aku tak leh nak kemas sangat ari keje pasal busy bebeno....apa taknya kang balik nak masak iron baju kemas sket2 then nak ajar kakak lagi....exam lagi 2 minggu kan.....so weekend je la ada masa nk kemas pun.....tapi pg sabtu tu hb ada hal lain kat KL so aku mintak dia bawak sibujang skali....kalo x memang tak jadi keje la...kang kejap mak nak itu mak nak ini mak nak kencing mak nak....ish macam2 la

Jadi tinggal aku berdua ngan ica je...senang sket nak bersilat....hb dah siap bukakkan tin cat....dah rasmikan barang sesapu dua cat then tinggallah aku terkontang kanting mengecat umah....member aku ada yg tak caya aku cat sorang huhuhu.....percayalah....

seblom cat mana2 yg ada kesan contengan tu aku sug ica tolong berus....pandai plak dia buat tuh...tapi berkecah sket la....takpe la memang nak kotorkan lantai pun....hb siap selotape kertas kat lantai xnak bg kotor lantai....payah beno nak mengalih kertas tu sudahnya aku pakai je tikar kartun budak2 ni....lagi pun dah bertahun tkar tu...beli lain je la nanti.....




Aku cat feature wall kaler bitu...ata permintaan irfan yg suka sgt kaler 'belu'....then yg lain aku cat kaler putih betul....ni adalah umah kuarters jadi aku xnak cat byk sgt sebab nanti masa nk serah kunci kena cat semula....jadi asal kemas dan xnampak kesan contengan tu ok la.....

semua cat aku buat 2 layer....selesai urusan hb , dia balik jer aku mandi solat tdo....hb lak sambung 1 layer lagi setiap satu.....jadi 3 layer la....masa blom kering memang nampak comot dan bercapuk....bila malam ok la...Alhamdulillah....


 Malam sket hb pasang kabinet tv ikea ni dgn rack....rack tu ok la....tp kabinet ni ada brg yg x cukup jadi xleh nak lekat kt dinding....pastu pintu pun xleh pasang...apa benda ntah xde.....haish....tu ler masalah kalo perabit pasang sendiri ni....patutnya dia bg la complete set...dah la payah nak gi....aku dah pernah beli almari buku kat ikea pasang sendiri tp barang semua complete....jadi memang tak sangka la boleh jadi macam ni.....tapi takpe la....boleh g repeat ikea lagi....plan deepavali ni nak gi....tgk la camner


atas rack tu aku rasmikan dulu dengan meletakkan bekas ubat....aku nak cari pokok hiasan tp tu la nak kena gi ikea dulu.....
nampak tu kabinet kecik melopong xde pintu.....plan aku nak letak rack tu bawah tv...then letak je decoder astro atas tu tp mengenangkan nanti umah aku ada baby kecik...mcm bahaya plak....tu yg beli kabinet kecik bertutup tu....bila dh takde rak tv yg lama tu mcm lapang sket ruang tamu ni.....
Hari ahad dari pagi lagi dah mula mengemas dan mengecat sebahagian hall dan bilik batrisyia....bilik dia aku cat keseluruhan warna light pink....

almari buku tu memang melekat kat situ la sebab dah drill....almari tgh tu almari baju irfan dan ujung skali almari baju kakak.....brg longgok belah kanan tu adalah tilam dikla threadmill bantal toto dan beg balik kg....transit situ kejap...sementara nk settle brg2 hb yg berlambak tu......kalo ada bajet nanti baru tukar almari tu kaler putih gak....wat masa ni pakai je apa yg ada dulu....langsir dan perabot lain pun camtu gak...pakai apa yg ada jer.....aku xnak maker over ni byk sgt pakai modal....aku just nak kemas dan bersih....brg2 lain tu beli sket2 tiap kali gaji...nampak nya mcam tiap2 bulan ler melawat ikea hehehehhe.....aku suka aku suka

white board pun kekal kat situ....meja study dia aku balut sket....comot sgt nampaknya....nanti aku nak beli alas meja utk dia...sementara ni pakai apa yg ada je dulu....
 Bilik dah clearkan hall dgn bilik 3 maka bilik dikla jadi tempat longgokan barang la....
ni semua brg nak jual dan donate.....stroller tu pakai lg....beskal insyaAllah nak anta blk kg...letak sini pun bukannya dapat pakai...baru kayuh sket dah jumpa dinding....




yg ni plak semua brg2 hb yg nak simpan....xtau la nak letak celah mana....adeh.....

InsyaAllah weekend ni plan nak settlekan bilik utama dan toilet luar dalam pulak....
Next week balik kampung
Next 2 week settlekan balkoni pintu utama dan jual barang.....

Aku tak sabar dah nak settle semua ni....gara2 berkemas ni dah sebulan aku tak zumba dan workout....badan pun dah sengal2.....huhuhu


Opss jgn terkejut dgn wajah ku....heheheh...ni muka suci dengan mekap nipis.....aku tengah pakai 1 produk pencuci muka ni...nama greenard cleansing gel....korang boleh google...so far ok Alhamdulillah serasi dgn muka aku....flawless tu tidak la...baru sebulan pakai kan....lepas 3 minggu pakai muka aku mengelupas kat area mulut...tp tak lama la dalam 3 ari macam tu then skang makin ok......nanti lepas sebulan lagi aku update lagi tgk semakin ok ke tak.....kalo flawless btol nanti aku nak apply jadi model dia la hahahahha....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...