My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Wednesday, November 15, 2017

Shoping kat ikea


Last week gi ikea cheras...asalnya nak gi awal lagi tp sebab hb tak brapa nak sihat maka kena tunggu dia sihat dulu la.......aku memang dah bajet nak beli apa.....aku pun dah survey caj penghantaran dan caj pemasangan perabot....aku dah penah beli almari buku seblom ni dari ikea....angkut bawak balik pasang sendri...memang azab rasa sebab kete aku kete sedan jer..otw blk tu anak2 dok 1 kerusi ngan aku....irfan tak pe la...yg kakak ni adeh....kepet aku.....pastu amatur plak nak pasang sendiri.paham2 je la tahap keamaturannya tu..aku ni nak pasang lego pun meleleh air liur ini kan pulak nak pasang almari....tlg pegang2 boleh la.....

pasang satu hal nak mengangkut satu hal...kat ikea xpe la ada troli besar tu....aku ni dok apartment...nak mengangkut dari kete nak ke rumah memang terkincit dibuatnya....dgn kaki hb aku baru je nak sembuh memang tak la aku nak amik risiko.....jadi aku pun pujuk2 la hb upah ikea pasang dan hantar.....mula2 dia tak nak tp bila aku bentangkan pro and cons nya maka dia pun bersetuju....Dari survey yg aku buat, caj penghantaran adalah RM80 sekitar lembah klang termasuk la putrajaya skali....1 barang ke 10 barang ke selagi muat 1 lori memang bayar 80 je la....jadi kalo beli sket mmg rasa mahal sket la...tp kalo ko beli penuh 1 lori memang berbaloi....sebab dia hantar sampai dalam rumah....caj pemasangan adalah 10% dari harga barang....kalo barang ko 1000, ko kena bayar 1000 + 100 = 1100 la....

Jadi aku pun cam biasa masuk bilik pameran amik no kod setiap barang yg aku nak...mana yg kecik2 dan muat kete aku terus amik je macam karpet, cadar, box.....abis tawaf ruang pameran terus la nak gi bayar....tak pulak bertanya  terus je g kaunter...kat kaunter baru nak tanya heheheh....rupa2 nya kena gi kaunter khas order barang dulu....pastu amik brg tu bawak kat kaunter bayar then baru anta ke kaunter delivery.....brg yg aku nak beli ni besar gedabak...takkan nak angkat sendiri....cashier cakap, nak mintak staff angkat boleh gak tapi dengan caj RM25.00....tak kira banyak mana barang......adeh....caj lagi

Jadi aku pun bayar barang yg ada dalam troli je la.....hb cakap datang next time la....dia masih berbelah bagi lagi nak upah org mengangkut dan pasang tu....aku kira kan total caj semua RM 250.00....aku gi kaison cari barang lain lak...then agak nya dia dah fikir lama, hb cakap proceed je la.....kalo order arini (sabtu) InsyaAllah ari selasa sampai.....terus la gi order....pejam mata je la.....lebih ke tak sabar sebenarnya...apa tak nya aku dah cash kan duit sebab tak nak amik risiko debit kad takleh guna kat kaunter....paham2 je la kalo dah cash dalam tangan ni ...mana leh tahan

Hari selasa, hari yg ditunggu....aku balik awal sket coz org tu sampai dalam kul 5 macam tu.....yg datang anta ni aku tengok mcm bangla je....tp laju btol dia pasang...dah biasa agak nya....nak dekat sejam lebih gak diorang pasang 3 barang.....kalo aku yg pasang sendiri 3 ari pun blom tentu siap huhuhuh.....

Rak kasut ni nak kena tebuk drill sebab dia kurus tinggi....memang design dia drill kt dinding....kena caj lagi...1 lubang RM5....total RM20 heheheh....adeh...

Ni la barang yg di pasang dengan caj angkut, delivery pasang dan tebuk sebanyak RM 270.00


Almari budak2 bertuah

rak kasut dalam

dan sofa 2 seater

Sofa lama aku anta balik kg....Sofa ni memang selesa duduk....aku pilih kelabu sebab nak match kan dengan langsir dan karpet...


karpet pun baru beli.....


 Selain tu aku ada beli set cadar ikea....aku memang dah lama teringin nak beli selimut yg boleh tukar sarung ni.....quilt namanya....aku beli yg harga biasa2 jer....dia ada mcm2 jenis material....nyaman la sejuk la hangat la....yg aku beli ni yg nyaman nyer....Asalnyer bilik nak tema purple....sudahnya jadi tema putih corak2 kecik lak....dengan wallpaper mcm tu....cadar pun gitu gak kekdahnya....x pe la....
nampak tak aku nyer threadmill tu...memang sajer letak dalam bilik sebab senang aku nak workout....tp percaya lah sejak renovate umah 2 bulan lepas ada skali je aku sempat naik.....huhuhu....
selagi tak settle kemas ni selagi tu la tak senang ati....tak per buat masa ni kiter ternak lemak dulu....sok leh hapuskan semula hahahah

Aku plan nak alihkan ke kanan sket....threadmill letak belah kiri....baru la centre...ni macam berat sebelah je rasa.....

dan macam biasa la...dia ni mana boleh nampak aku nak mencantik sket...mula la dia nak merasmikan....tu pun jenuh aku suh dia baring elok2 sebab nak amik pic...kalo tak macam2 aksi stunt dia buat....

Tu je la citer aku shoping di ikea....bukan shoping banyak sangat pun....buat sikit2 je dulu....dah kawen 10 tahun ni nak la ada kelainan sket....dulu anak kecik2 takleh nak deco2 sgt....ni anak2 dah besar boleh la hias2 sket mana yg patut.....


Selingan.......

Setiap pagi ni la keje dia....lepas mandi jer dia bergulung atas sofa ni.....sejuk katanya....biasa lepas mandi siap pakai baju dia tengok kartun dulu then baru la bf.....kalo tak sempat sangat aku akan bawakkan bekal...bf simple je pun...roti nutella roti cheese roti butter.....slalu dalam kete lagi dah bukak bekal.....ceh....



Thursday, November 9, 2017

Kemas rumah part 6....bilik dikla

Aku start mengemas 30 Ogos 2017...kira ni dah masuk bulan ke 3 x siap2...ni kalo bina rumah dah kira projek terbengkalai ni heheheh....berkemas nya sabtu lepas tp sebab minggu agak sibuk dgn kursus seminar dan lantikan aku sbg pegawai pemeriksa aset tanpa gaji...maka arini br dpr update...tu pun dh nak blk baru dpt tgk blog....
Apa2 pun kerja perlu diutamakan....

So sabtu lepas pagi aku join sukaneka bawah blok ni....asalnya malas nak gi tp tu la budak2 ni terlebih excited nak join maka kul 3 ptg baru naik umah....adeh.....ptg nya gi IKEA.....shoping barang sket....yg tu nanti kendian aku citer.....Ari ahad baru la dapat nak kemas umah.....


Ni keadaan bilik dikla...masih ada brg nak jual dan nak simpan.....Aku punggah semua keluar dari bilik...letak kat hall jap....umah aku ni macam ni la...selagi byk brg2 xbertempat ni, kemas bilik ni bilik lain lak sepah....adeh




Dan ini la jadinya...ujung skali tu kain baju nak bg org....yg belah kiri ni brg nak jual


Kain baju nak donate ni aku letak je kat luar rumah je...siap asing dan label kan....baju aku dan baju anak2....ni semua bj yg masih elok lagi tp dah tak muat....yg xelok semua aku dh buang....so terpulang la pd org yg amik nak pakai ke nak jual ke...aku niat sedekah je....Ptg isni balik keje aku tgk clear...Alhamdulillah....


Bila dah kemas bilik dikla baru nampak lapang sket...aku just bagi dia almari baju 2 bijik dan katil 1....So dia xyah bawak katil....dia just bawak kain baju jer.....
Ada ruang sket kaloi dia nak letak barang lagi

langsir blom pasang....

Almari lama....set katil ni aku beli masa mula2 kawen...letak kt umah nilai

Ada space utk solat juga
Dikla dok ngan aku kejap je sambil tunggu dapat kuarters....

Akhirnya siap gak almari tv hb aku ni....sebulan baru siap huhuhu...nak beli barang ikea ni kena hati2...pastikan kiter amik barang selengkapnya esp kalo kiter nak pasang sendiri....mcm rak ni 3 kali repeat ikea baru lengkap semua barang nak pasang....beli lampu tdo pun xde mentol heheheh...mana nak tau kan....kalo dia tulis

caution: mentol lampu dijual berasingan

ni aku beli 2 ketul...utk letak sabun dalam toilet....

lepas bawak keluar brg aku bawak masuk barang blk semula hehehe...tu je la kejenya....ni aku nak tunjuk seblom guna vacum beg
ni lepas masuk dalam vacum bag....fokus kat tilam kepet kaler purple tu....AKu beli 2 helai je dulu...nak try tgk ok ke tak....so far ok la...mampat dan padat....5.90 je beli kat daiso////lebar gak 
80 x 86cm

k tu je kot sempat cerita....next entry nanti aku citer pasal caj delivery dan pasang barang ikea.....

Monday, November 6, 2017

Irfan turns 5

30 Okt 2017......Alhamdulillah genap usia irfan 5 tahun....besar dah anak bujang ku.....Apa dia pandai skang....hmmmm pandai menyakat kakak...pandai kaler....kalo dulu kaler bersepah...skang dah boleh kaler 1 pic macam2 kaler....xkesah la walaupun bibir kaler itam mata sebelah biru sebelah merah....jadi la....

 Ni sambutan besday irfan kat skolah....kek ni aku dah tempah awal 2 bulan seblom....ni kali ke brapa ntah aku tempah kek kat Ena  ni....yg dok area putrajaya boleh la lawat FB dia 'Ena Mohamad'
Kek dia sedap2 dan cantik2 dgn harga yg berpatutan......

 Orang yg paling gembira ada muka sendiri atas kek heheheh





kata tc sebab kelas digunakan utk exam maka xsempat la dia wefie dgn kengkawan  dia.....


Amik dia balik sekolah kemain bercerita...takleh imagine macamana hepi nya dia...dia citer semua nyanyi hepi besday kat dia....


Selamat hari lahir utk anak bujang mak yg comel dan hensem....mak doakan anak mak sentiasa berada dalam keadaan sihat dan hepi selalu....jadi anak yg soleh....Aamiin

Monday, October 30, 2017

Bila suami kurang kesihatan.....

Asalnya bisul kecik je....bila dh bengkak dan melarat baru g klinik....org lelaki camtu la kan....bila dh teruk br nk g klinik....tp awalnya ok lagi....dia boleh jalan dan gi keje lagi....tp bila pagi rabu tu,...masa kat parking, irfan tersadung lalu hampir terjatuh dan hb pun menahan irfan dari terjatuh lalu terus bengkak....ari khamis makin teruk sampai hb takleh jalan....gi mana2 kena papah....Aku pun risau la nak gi keje...tinggal dia sorang kt umah....

Yg sikecik plak bila tgk aku anta kakak dia pakai baju biasa, dia pun dan dan terus pening....siasat nyer siasat penig dia kat bahu.....eh bukan pening kat mata.....adeh.....bak kata uwan

                                                             'aka ko tu dalam poket den ni ha'

Selepas memancarkan wajah comel penuh manja dia tu...Aku pun wasap tc bagitau irfan cuti tanpa sebarang alasan.....jgn tiru ya anak2.....Maka bermula aktiviti ku jadi full time house wife....tu la slalu merungut penat gi keje la....x sempat kemas la...ha amik ko bukan sehari cuti...4 ari terus termasuk sabtu ahad....bf lunch dinner semua masak sendiri....memang tak kemana la aku...mujur selasa lepas dh gi pasar malam beli barang dapur.....

hb just makan roti wholemeal je....ngan lauk....Aku ngan anak2 makan cam biasa....heheheh Batrisyia still gi skolah macam biasa sebab minggu exam kan.....

ni menu tghr jumaat.....daging goreng kunyit sambal sotong telo hancur dan salad

 Aku xde la nak berdiet sangat skang tapi dah hb boleh makan mcm org dalam pantang so aku buatkan jugakla menu berkhasiat....xde la dia terliur sgt tgk lauk aku yg sedap....aku faham la perasaan nya camner pasal kiter pun pernah dok dalam pantang.....


 Jadi aku pun merajinkan diri memasak makanan sihat ala2 menarik perhatian anak2 gitui.....
Bukan senang nak mancing selera budak2 dgn makanan sihat ni.....

diorang makan kopok cheese ngan nuget jer.....

Yang batrisyia plak leh sound....makan ni jer....x kenyang la mak....
cuba makan dulu tgk kenyang ke tak....seblom tu baca bismillah dulu....InsyaAllah kenyang.....gitu


Lepas 3 ari bertapa dalam rumah Alhamdulillah smalam hb dah leh jalan elok sket...xder la berpapah lagi....terus ajak gi tengok wayang hahahah....boring ler tu....Aku ni mau jer...dia la larat ke tak larat....Siap kemas semua zassss terus keluar....gi alamanda je pun....xnak jauh2....


tgk citer ni....thor ragnarok.....



tetiba dtg mood dia nak lepak kat tangga dan pose ala2 org bujang....ye la org tu nak masuk 5 tahun esoknya hheheheh


Shell out......


Dalam masa seminggu 3 kali aku g shell out dgn org yg berbeza hehehhe...mulanya jumaat minggu lepas dating ngan BFF aku niza......







Then sabtu lepas ....gi makan ngan family aku lak




Dan latest smalam ngan member opis lak.....Actually makan shell out ni takde la mahal sgt...skali skala mampu bayar gak la hehehhe......kalo nak harga yg berbaloi gi time lunch hour.....ada beberapa set yg ditawarkan....bersama nasi putih, air, daily soup, sayur dan gravy yg istimewa......









Giler btol rasanya....hahahah.....

Jadi jgn heran kenapa badan makin membulat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...