My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Monday, June 19, 2017

tips berbuka puasa di mall dan berbuka secara bufet.....

Walaupun kiter sentiasa nak masak untuk family bila berbuka.... ada gak masa2 tertentu kiter tak dapat nak elakkan bila terpaksa berbuka diluar....hahaah terpaksa la sangat. 

Ni aku nak bagi 'tips cara aku' bila berbuka diluar....esp berbuka di mall dan berbuka secara bufet...
Seperti yang kiter sedia maklum walau apapun aktiviti kiter solat jangan tinggal dan dibulan yang mulia ini kiter di suruh untuk elakkan pembaziran...maka aku nak kongsikan tips.....

Berbuka Di Mall

1. Pastikan mall ada kemudahan surau dan toilet...surau yg luas adalah bonus sebabnya faham2 la biler waktu maghrib...waktu nya singkat tapi jemaah nya ramai....orang lelaki biasanya berjemaah tetapi wanita slalu solat sendiri2...akan ada la mcm2 peel org solat....yg mekap kat sejadah paderhal org berduyun tunggu turn....wirid lama....tu x masuk lg yg berborak mcm kan dia sorang je ada mulut....ringan je aku nak tegur...

2. booking awal tempat berbuka (kalo boleh book la) book online ke call ke...kalo tempat makan dekat dgn toilet dan surau tu lebih baik....booking awal utk elakkan kekecewaan xdapat berbuka dengan selesa....

3. order sekadar perlu....macam kiter makan kat umah gak....hidangan utama, air dan pencuci mulut....cukup...jgn lebih2....masa oder tu kan puasa lagi...dh tentu la rasa lapar menguasai fikiran...tapi kiter kena bijak kawal nafsu....pujuk ati dgn ayat "xpe order sikit dulu kalo xcukup nanti order lagi"...dan percaya lah biasanya mmg xkan order lagi bila dh makan sebab dh kenyang....

4. sambil menunggu waktu berbuka boleh la gi shoping dulu atau borak2 dgn anak2 dan pasangan...masa ni la nak bgtau apa2 luahan hati seperti nak bincang nak raya mana,,,cuti raya bila..beli kasut bila ...eh??...kat umah mana dpt nak borak2 kan...ye la kiter kan kat dapur menyiapkan juadah berbuka....kalo hb nak borak gak kena la hadir skali kt dapur tolong2 apa yg patut heheheh

5. bila lagi 5 min nak berbuka si isteri boleh la gi amik widhu dan terus ke surau....pastikan bawak bekal air mineral....anak2 dan suami biar duduk di meja makan.... tapi kalo nak berbuka sama2 sambil mengaminkan doa suami boleh juga...tp masuk je waktu berbuka minum air dan terus g surau....aku lg suka terus g surau sebab senang nak amik wudhu...org xramai lg....

6. Jadi dalam surau kiter siap berwudhu dan dh berada atas sejadah dan air dah standby...masuk je waktu terus minum air dan solat....selesai solat masa tu baru ko akan nampak seramai2 nya jemaah wanita sedang beratur mengambil wudhu....tu baru 10 minit lepas azan tu...20 min 30 min lagi ramai...silap 2 nak masuk pun xboleh....

7. then kiter  pas baton kat suami lak...kiter makan dan dia lak g solat....kalo anak2 dah pandai solat angkut skali....yg pompuan ikut kiter...yg lelaki ikut abahnya....
kenapa aku sarankan pompuan solat dulu dan kemudian lelaki...sebabnya adalah pompuan solat lama dan lelaki solat xlama macam pompuan....paham2 la org pompuan dgn tudungnya dgn telekungnya dgn mekapnya.... lagi satu kalo boleh yg pompuan pakai tudung sarung je...jimat masa lilit shawl melainkan instant shawl....mekap tipis je...lepas solat kalo boleh cepat2 beredar dari tempat solat utk beri ruang org lain pula menunaikan kewajiban...jgn pentingkan diri sendiri berborak mekap atau pakai tudung disitu...jaga adab2 melintas dihadapan orang yg sedang solat....kalo boleh solat dibahagian tepi atau depan skali utk kekusyukan maksima....bawak telekung sendiri atau pakai pakaian yg sedia utk solat....

8. bila suami dah solat maka kiter sambung la makan sambil menghabiskan sisa2 juadah yg masih ada ...hati pun tenang sebab dh siap solat...kalo xcukup boleh la order lagi....

tu jer tips utk berbuka kat mall...boleh juga di praktikkan di restoran2 lain atau tempat2 yg seangkatan dengannya....

ok...tu bab solat dan berbuka....bagi hidangan ala carte xde masalah...kiter order kiter makan apa yg ada...berlainan dengan bufet...dengan bayaran kemasukan yg boleh tahan mahal, juadah yg disediakan Subhanallah....boleh buat kenduri hehehe....

Aku dah pesan kat hb puasa kali ni xnak makan bufet melainkan ada org belanja hehehe...bila kiter dah biasa makan sikit (diet). perut kiter pun dah diajar xleh makan banyak....aku ni memang suka makan...takut lupa diri je


Berbuka secara bufet

1. survey dulu tempat makan berdasarkan harga, jenis makanan yang disediakan dan kehalalannya. kang dibuatnya ada makanan eksotik je kang xmakan lak... aku survey aritu rata2 hotel nyer bufet nak dekat 100 sekepala utk dewasa dan 50 utk kanak2...

2. kalo ada yg menawarkan pakej early bird...book awal masa bulan apr ke dia bg potongan sehingga 50%...yg aku gi baru2 ni adalah hotel dorsett presint 3 putrajaya...
kalo book
Apr RM 60
Mei RM 100
Jun RM 120
nampak kt situ ada penjimatan yg sgt banyak....

3. Ok tang amik makanan...jgn set mind yg kiter bayar mahal jadi marilah kiter amik semua jenis hidangan sikit2....jangan...walaupun sikit2 akhirnya akan terbuang jugak nanti melainkan ko ada bela saka... jadi sambil ko tunggu waktu berbuka tu round dulu...cek makanan apa yg disajikan..beri tumpuan pada bahagian yg ramai orang....amik makanan 'rare' macam kambing sate ketam udang durian....tapi pesan pada kawan2 atau family yg ada jgn amik benda yg sama...maksudnya kalo sorang dh amik kambing...yg lain jgn amik melainkan ko konfident ko nak makan banyak dan boleh habis....

4. ambil air dan beberapa ketul manisan...then duduk....masuk je waktu makan la dengan tertib dan sabar...jgn gopoh....makanan byk ....boleh ikut tips diatas utk gilir2 solat....Dorsett sgt selesa sebab toilet dan surau dekat je dgn tempat makan....

 5. makan sampai abis semua makanan yg telah diambil baru bangun mengambil hidangan lain...kalo larat lagi la...setiap kali amik makanan, amik dlm portion kecil dan habiskan....rasa nak makan lagi pergi lagi sampai la ko rasa puas...jgn minum air byk dan makan nasi byk....makan lauk je....

6. pastikan pesan juga pada anak2 utk habiskan setiap makanan yg diambil....sambil tu boleh selitkan nasihat pada anak2 yg pembaziran tu amalan syaitan...kesian org2 miskin yang lapar xde makanan tapi kiter pula amik makanan pastu xmakan dan dibuang...


tu je kot tips nya...Aku aritu amik  
nasi separuh senduk bersama kari ikan dan ayam goreng
ketam 

udang
kek 2 ketul kecil
kambing bakar
rusa bakar
mini apam balik
air bandung
air suam
eskrim 2 scoop

Alhamduliilah habis semua....tp yg anak2 aku amik...adeh...esp batrisyia...dia siap cedok eskrim utk abah dan adik pastu xabes...seronok plak dia mendeco eskrim tu... padehal dah pesan...amik mesti makan....bila suh abiskan dia buat muka mcm dh kenyang sgt....

otw balik kerumah tetiba irfan bersuara...
"mak...irfan lapar...nak matan mee doreng...teshian irfan"

baru ingt dia makan sate jer...aku makan lauk je...bila suap lauk dia geleng aku ingtkan dia dh kenyang makan sate...huhuhu....singgah gak kat kedai pekena mee goreng dulu
















Salam 24 Ramadhan....Persiapan raya

Alhamdulillah masih berpeluang berada dibumi Allah yang maha luas ini....Arini dah masuk 24 ramadhan...ada berbaki beberapa hari lagi menjelangnya hari raya....

Bulan ramadhan kali ini tak terasa masa berlalu kerana banyak benda berlaku dalam bulan puasa ni....setakat ni 2 kali miss sahur...sekali sahur lewat giler....

1st week : BALIK KAMPUNG

Aku balik kampung berkumpul dengan semua adik beradik mak abah dan anak2 saudara....macam ramai sangat je bunyinya...tu la keluarga kecil kami...mak dan abah...adik beradik 4 orang menatu 3 dan 5 cucu yg comel. hari ke 6 ramadhan aku pool di JPA selama 7 hari

2nd week : BALAKONG

Dapat berita duka pemergian adik ipar lelaki, kehulu kehilir membantu menguruskan apa yg patut....aku masih lagi pool di jpa sehingga dapat penempatan di MOF

3rd week : BALAKONG, IOI MALL, MYDIN

mak dan dikla serta anak2 bermalam dirumah...dikman juga turut serta...walaupun cuti nuzul AlQuran tetap keluar gak berjalan2....Aku seblom ni kalo puasa mmg xlarat nak keluar tghr tapi sebab ada tetamu dirumah gagahkan juga diri memenuhi hasrat mak dan adik beradik yg lain
Dpt penempatan di MOF....baru sajer nak sesuaikan diri di JPA dah dok MOF lak...sehari setengah di blok Selatan....br je nak hafal jalan....dpt lagi penempatan sebenar di Blok utara....hehhehe....mcm org nomad lak rasa....

4th week : BALAKONG, ALAMANDA, SHAH ALAM, PARADIGM MALL, SENTUL, BALAKONG

dikla ngan kak ita lak dtg umah....misi mencari baju raya anak2 buah maklong....selain tu dikla ada appoinment sign SNP dgn pemaju...Dari shah alam terus g paradigm mall cari thermos dan blender bubur....then anta kak ita blk...jem plak depan kuil ada perayaan apa ntah....berbuka di sany charkue teow sebab dh masa berbuka...lepas maghrib baru anta dikla blk umah....

5th week  InsyaAllah plan nak beli karpet....tu pun kalo ada bajet hehehe....Pagi raya gi umah makcik
raya ke 2 gi amik dikla kt umah mak mentua dia then blk kampung.... InsyaAllah raya ke 3 nk buat besday batrisyia....dok kg sampai khamis sebab jumaat hb kena keje....kesian....cuti ada tp had cuti sehingga Jun dah habis pakai....xpe la...sehari je...sabtu ahad sambung raya balik....pastu hb lak yg akan pool kat JPA....

PERSIAPAN RAYA

Aku nyer persiapan raya x macam org lain...dh banyak tahun dah....raya pada aku yg mesti ada adalah sepersalinan baju raya.....baju ok....kasut x termasuk....
Jadi tahun ni aku tempah 2 pasang  baju kurung merah dan purple
Batrisyia pun sama....baju melayu merah dan tshirt kuning utk hb dan irfan....patutnya tshirt purple tp xde lak kt giordano maka amik je apa yg ada....

kali ni aku belikan kasut utk irfan ngan ica....tudung pun siap beli dah....tu je la persiapan raya aku....xde langsir baru ke sofa baru ke kuih raya pun xde hehehe....giler jimat....jimat bukan x berbelanja....berbelanja gak tp bukan utk persiapan raya....aku beli cadar sedonndon utk katilk ica dan katil aku...seingat aku dah 3 thn xbeli cadar baru...kira beli bukan utk raya la....hehehe
kuih raya aku buat sendiri...popia simpul...dan insyaAllah nak buat popia nestum dan biskut cornflakes....tgk la kalo rajin....

Apa2 pun kemeriahan beraya bukan terletak pada persiapan nya semata2....tetapi pada siapa yg ada bersama kiter pada hari raya....dapat berkumpul bersama ibu bapa anak2 suami tercinta dan adik beradik dah memadai....Alhamdulillah.... Semoga kiter semua di beri kan kesihatan yang baik oleh Allah dapat menyempurnakan ibadah puasa dan seterusnya meraikan hari kemenangan di hari raya....

Aku doakan kiter semua selamat dalm perjalanan pergi dan balik InsyaAllah....hati2 memandu...Ingatlah orang yang tersayang....
Jangan lupa periksa kenderaan, driver cukup rehat dan baca doa naik kenderaan.....Semoga Allah pelihara kiter sekeluarga

*errr...baru ingt songkok xbeli lagi....adeh

Wednesday, June 14, 2017

Penempatan baru....Alhamdulillah

Penantian satu penyiksaan...lega bila penantian itu berakhir...
Selepas 7 hari pool di JPA aku ditempatkan di MOF  (kementerian kewangan) tapi kena lapor diri kat bhg sumber manusia MOF dulu....Jadi semalam seharian la aku kat MOF menunggu surat penempatan. pagi ni baru dapat....Aku di tempatkan di bahagian kewangan....Alhamdulillah

Walaupun aku tak tau apa kerja yang bakal aku hadapi tapi mendengar perkataan gaji TNT baucer bayaran dah cukup buat aku teruja....teruja sebab aku tak pernah buat selama 13 tahun aku keje gomen ni....walaupun jawatan aku PT kewangan tapi aku mmg tak pernah buat keje kewangan... tu sebab exam tak lulus2....kiter x buat keje tu pastu baca buku tak berguru pulak...mmg tak lulus la....dh 3 thn dah aku amik exam BITK

Sampai2 je kat bahagian kewangan ni aku dapat tempat sendiri....kawasan opis tak jauh beza dengan opis lama sebab design dia lebih kurang sama je....sederet kan....cantik gak la...xde habuk sgt...econ pun sejuk....tp tu la aku dok kat laluan org lalu lalang...mmg jadi tempat pertanyaan la padehal aku tak kenal pun orang yg disebutkan tu....

Aku ada la bagitau mak pasal dapat tempat keje baru ni...

"mak angah dapek tompek  kojo baru.... "

"kek mano??"

"Kementerian kewangan...samo tompek dgn najib"

Mak aku gi citer kt org aku keje kat pejabat perdana menteri hehehehe ....
Alahai omak

Sementara blom ada keje ni aku boleh la dok lepak2 update blog...sok dah busy bersawang balik la blog ni huhuhu.....


Wednesday, June 7, 2017

Ajar anak berpuasa.....


Aku tengok skang ni masih ada lagi mak bapak yang paksa anak kecil berpuasa... Dalam islam kiter tak diwajibkan menyuruh anak berpuasa tetapi kiter wajib suruh anak solat....

Kewajiban tu bukan anak mendirikan solat tapi kewajiban tu adalah pada kiter...kiter wajib suruh.
Aku ada dengar ceramah agama ustaz tu mengulas tentang insiden parent di sweden yang didakwa memukul anak sebab tak solat tu.....
Ustaz cakap kalo dari umur budak tu 7 tahun kiter suruh dia solat 5 waktu sehari semalam InsyaAllah menjelang umur dia 10 tahun dah tak perlu disuruh lagi dia akan biasa. maknya nya ada masa 3 tahun untuk kiter melatih mendidik dan menyuruh anak2 ni solat. tetapi tiada kewajiban untuk menyuruh anak puasa....

"Suruh lah anak mu solat seawal usia 7 tahun dan pukullah ia kalo dia enggan menjelang umurnya 10 tahun"


tak salah kalo nak suruh dia puasa tetapi ikut la kemampuan budak tu....kalo dah melempeng sangat bagi la kelonggaran untuk dia berbuka.... Aku dah ajak dan ajar batrisyia solat dan puasa seawal 7 tahun lagi....dia darjah 3 baru dio betul2 faham apa itu puasa....Ada baiknya juga kartun upin ipin...kan ada episod pasal puasa dan raya...jadi aku tak perlu nak explain lebih2 sgt

skang irfan dah nak masuk 5 tahun....dia pun nak puasa...bila aku tanya dia nak puasa tak???

dia jawab
"irfan nak kuasa"
"irfan nak kuasa biru, power rangers"
Adeh

Image may contain: 4 people, people standing and child

Batrisyia dah faham puasa tak boleh makan dan minum....masa darjah 1 ada la beberapa jam dia tahan lapar dan dahaga.....masa tu dia transit lagi....pagi sahur kul 6...kt skolah tak makan....kat transit mintak nasik kat teacher wawa.....pastu sambung blk....senja nanti baru makan....

masa darjah 2 up sket...sahur kul 6....siap bekal air dalam beg....aku pesan kat dia minum sorok2...jgn bagi kawan nampak...bukan sebab takut kawan ejek tak puasa tapi awak kena hormat orang yg berpuasa...jgn bagi dia terasa nak minum gak...kesian dia kan tengah puasa......bulan puasa xgi transit....kt skolah minum air kalo betul2 dahaga...sampai rumah kul 5 lebih dah mengadu lapar....

tahun ni Alhamdulillah dah ada perubahan...sahur tetap kul 6 tapi berbuka sama dengan kiter....cuma tengok mood dia jugak la...ada masa irfan suka tayang makanan depan dia...dia xlapar sebenarnya tapi selera tgk...esp kalo sabtu ahad....

Ada yang tanya kenapa tak bangkitkan dia sahur sekali...aku bukan taknak....nak kejut bapak satu hal...kang nak kejut dia tanpa mengejutkan irfan satu hal...kang tau2 je dah azan subuh...jadi aku tak nak menanggung risiko...jadi lepas aku sahur...kejut dia suh mandi siap pakai baju terus makan....

Berpuasa ada kelonggaran tak seperti solat....solat selagi kiter masih waras hatta hanya mampu mengelipkan mata sahaja pun kiter WAJIB solat....lain dengan puasa....musafir boleh berbuka, kerja berat boleh berbuka, ibu mengandung dan menyusu boleh berbuka....jika tak larat la....

Kang bila raya ada la yang berbangga anaknya berpuasa penuh sehingga diberi saguhati atau upah tetapi bila waktu solat...lebur......pastu dia siap bandingkan pulak dengan anak org lain...siapa lebih penuh puasanya.... .

kiter taknak generasi akan datang puasa tapi tak solat......sebab jarang kiter dengar org yg hari biasanya solat tapi bila bulan ramadhan dia tidak berpuasa.....yang banyak kiter dengar puasanya penuh siap tarawikh di mesjid tetapi solat fardhu nya di abaikan...samaada tak buat atau sengaja dilewat2 kan......kalo dapat ajar anak buat semuanya adalah lebih baik..... Batrisyia dah boleh solat cuma ada beberapa bacaan yang tak berapa betul bacaannya...biasanya aku akan tegur sikit2 dalam satu masa...contoh aku prasan yang dia tak sebut dgn lafaz alfatihah...dengar mcm dia sebut tu tak jelas, aku tegurlah suh dia baca satu2....kesalahan lain aku biar je dulu...next time aku tegur pulak lipatan jari kaki masa sujud tak betul....macam tu la...kena banyak sabar sebab biasanya bila ditegur dia akan merengek.... irfan pulak dari mula solat sampai dia baca bacaan duduk antara 2 sujud je...geli plak ati aku tgk....


teringt kenangan masa kecil dulu...abah aku mmg tak bagi kitorang puasa sebab kesian...dah macam mumia bergerak masing2...dulu2 kan panas lain macam...balik sekolah plak jalan kaki nak dekat 3km jauhnya.....memang melepek la...ada orang kalo anak tu tak puasa tak dibaginya makan bersama atau kacau masa orang berbuka....dok jauh2...tp bapak aku dia suh kitorang makan dulu....masing2 dah kenyang baru dok jauh2.....bayangkan betapa heavennya...dah la tak puasa...dapat makan awal plak tu hahahah.....

aku seriously memang tak tahan sangat berpuasa...ada kala aku muhasabah diri...dalam keadaaan kelaparan tu cari hikmah disebaliknya....sekurang2 nya kiter lapar 13 jam je....org miskin tu lapar tak tau la ada ke tak makanan utk dimakan...kiter jap gi ada jer makanan sedap yg nak dimakan sewaktu berbuka puasa nanti....orang miskin jgn kan kata sedap mungkin dia ada roti keras je utk berbuka

hikmah lagi satu....makanan ada depan mata tapi tak boleh nak jamah...apa perasaannya???macam tu la rasanya orang miskin yang hanya mampu melihat makanan sedap tapi tak mampu nak membeli....sedih kan...jadi bersyukur dgn apa yg kiter ada....

Aku kalo bulan puasa memang tenaga tu diperuntukkan untuk gi balik keje dan menyediakan  juadah berbuka...jangan la ko ajak aku gi Jalan TAR disiang ari bulan ramadhan...kang ada yg berbuka masa azan Zohor nanti....biarlah sales 70% pun mmg aku tak jejak punya....melainkan tempt tu berhawa dingin....xkena panas...parking dlm bangunan.....hehehe

Selain ajar anak solat dan berpuasa kiter boleh gak ajar dia bersedekah.... jumpa tabung masjid bagi pada dia duit dan suruh dia masukkan sendiri dalam tabung tu...lama2 dia sendiri akan mintak duit kalo nampak tabung.....

lepas solat boleh juga semak bacaan iqra anak2....batrisyia dah baca hingga iqra 5...aku dah janjikan nak beli alquran kaler pink lepas dia khatam iqra 6 nanti...mana la nak cari alquran pink.....

Ingt 3 perkara yg kiter lakukan masa hidup yg xputus pahalanya
1. sedekah jariah
2. ilmu  yg bermanfaat
3. Doa anak yg soleh

3 perkara ni kiter boleh lakukan dengan mendidik anak2 kiter dengan baik....mudah2 an amalan kiter diterima oleh Allah.....

Image may contain: 3 people, people smiling, people sitting, child and indoor




Tuesday, June 6, 2017

besday abang yang ke 34

4 Jun 2017 besday suami ku yang ke 34 tahun... Alhamdulillah...selamat hari lahir abang semoga sentiasa berada dalam lindungan rahmat Nya
Aku memang plan nak wat surprise kat dia sempena besday ni...dah survey dari bulan mac lagi...then seminggu seblom besday aku pun booking....aku ni xde online banking...malas nk buat....lgpun aku tau aku ni jenis macam mana kalo ada online banking nanti....jadi kena elakkan la dari terjebak.... payment aku mintak kak di tlg bank in...kalo nk suh hb buat kang kantoi lak....dia mesti akan tanya duit tu utk apa...

plan asalnya aku suh florist tu wat delivery ke rumah...aku dh plan nanti ari ahad mmg tak gi mana....ari sabtu gi umah mausi berbuka...seblom tu nak g midvalley cari baju raya....skali dapat berita sedih maka aku pun wasap hyzura utk tukar date delivery dan tempt....

Pagi isnin tu hb cakap irfan macam dedar sket...aku tgk ok je...hb xnak g keje...nak bawak irfan g klinik...aku mula2 tu ok lagi...ikut la bukan aku yg cuti skali baru aku teringt yg pasal delivery bunga ni....adeh...aku pun cek irfan tgk ok je aku beria2 suh hb g keje....kalo x...x menjadi la surprise tu.....


ni pic cilok dari fb hyzurahidayu.... 

Image may contain: 1 person, flower
ni pic amik sendiri....malu2 plak dia


Image may contain: 1 person, smiling
jadi petang smalam baru lar berkesemptan nak celebrate besday...bulan puasa ni bukan boleh celebrate sgt pun...cuma g berbuka je...beli kek dan makan


Image may contain: 3 people, people sitting, child, indoor and food
nampak x kek ada 2 piring...
1 utk besday boy
1 lagi utk anak2 dia
sorang dah pandai membaca....kalo xde nama dia kang sentap lak....setahun besday dia je duabelas kali

Image may contain: 3 people, people sitting, child and indoor

Image may contain: 3 people, people smiling, people sitting, child and indoor
tu pun muka sentap gak tu...apa benda ntah dia nak abah dia tak bagi

Image may contain: 2 people, selfie, closeup and indoor
tukang belanja......


Image may contain: 2 people, people sitting and people eating
tgk tu buat muka cam tu lak....masa ni x berbuka lagi....jadi dia sorang je la makan...batrisyia dah mintak nak berbuka dah tp aku tahankan.... dia tak tahan tgk irfan minum sirap

penuh meja dengan air...sirap tu mmg SR sponsor dgn kurma...
sirap 4
air suam 3
frersh oren 1
meriah meja dgn gelas jer huhuhu

tu je la sambutan besday kali ni....InsyaAllah 27 jun nanti besday batrisyia lak....dia dh request nak buat kat mekdi...padehal aku dah kata dh masa tu raya....dia tak peduli nak gak.....adeh





Monday, June 5, 2017

Perginya seorang adik ipar

3 jun 2017....sabtu

Aku terlewat bangun sahur...masa tu jam dah menunjukkan kul 5.30 pagi.....ada beberapa minit je lagi azan nak berkumandang...........
kelam kabut aku bancuh nescafe makan kurma minum air......
maka berpuasalah aku..

Lepas mandi solat terus kemas rumah...aku ni memang xleh penat2 sangat dibulan puasa ni.....jap g xde tenaga plak nak berpuasa......dah siap kemas umah  basuh dan sidai baju segala.....xde apa nak buat maka aku pun buatlah popia simpul..........sepupu hb request .......budak2 ni tgh tgk tv .........dlm kul 10 macam tu aku rasa mcm mengantuk sgt....simpan semua dlm fridge aku pun tdo....terjaga dalam kul 11 kalo xsilap............tetiba mak call sampaikan berita yg sgt mengejutkan

Din suami adikku telah kembali ke rahmatulah accident di johor...aku jadi tak tentu arah....dah tenang sket terus siap2 g umah mentua dikla di balakong... sampai kat sana dikla dah bertola ke johor utk tuntut jenazah.....dah sah kejadian ni baru la aku wasap ahi keluarga yang lain.........then kami terus ke rumah kak ita di sentul, jemput dia dan bawak ke pj umah makcik....Actually kami dah janji dgn mausi utk berbuka bersama2 pd aritu.......kiter merancang Allah jua merancang dan sebaik2 perancang adalah Allah jua.

Disebabkan dah janji kami pergi juga berbuka di umah mausi........lepas maghrib kami ke balakong semula. Jenazah blom sampai mungkin 4 pg baru sampai sebab ada nak buat postmortem........mak dan abah dah ada kat sana dari kul 6 lagi.......lepas 10.30 kami beransur pulang sebab nak anta kak ita yg terpaksa bekerja keesokan harinya....aku sampai putrajaya nak dekat kul 12.30 gak

sejak bulan puasa dah 2 kali aku kesiangan......jam loceng sekuat alam pun boleh xdengar.jadi aku masukkan jam tu dalam baldi kecik dan baldi tu aku letak kt kepala aku....kalo jam vibrate secara xlangsung kepala aku akan vibrate skali...


4 Jun 2017...
Alhamdulillah esoknya aku terjaga 4.30pg   walaupun kepala masih miong2 kugagahkan diri menyiapkan sahur........panasan KFC je pun..pastu masak nasik je..........

lepas sahur mak call bgtau jenazah dh sampai kul 2.30 pg...maybe nak kebumi kul 10 pg......aku pun iron baju kemas2 umah sket.........skali dlm kul  7 lebih mak call bgtau nak solat jenazah dh....akupun zass terus gerak g balakong......sampai sana jenazah sedang disolatkan....aku nampak dikla sedang duduk atas lantai.......aku g kt dia "laki den ngah.." tu je yg dia mampu cakap sambil menangis .....aku turut sebak..aku pelukk dia suh sabar dan sama2 baca durah fatihah bisik ke telinga dia...masa jenazah nak bawa masuk van..tasha anak dikla yg sulung (6 tahun ) nangis2 sambil ditenangkan sanak saudara....... baby imani (6 bulan) ada kt rumah mentua...dari situ terus gerak ke kubur di cheras..........perjalanan mengambil masa 30 min...sempat la aku membacakan surah yaasin utk arwah...........sambil baca berlinangan air mata........

Alhamdulilah cuaca yg redup seakan mengerti kesdihan yang melanda tanah perkuburan....selesai dikebumikan dan ditalkinkan.....keluarga terdekat membacakan yaasin di situ.... tasha naik kereta aku masa blk dari kubur.pelbagai soalan keluar dari mulut bijak sikecil ini.dia sangat rapat dengan ayahnya.......

soalan dan ungkapan seperti

bila abah nak balik?
siapa nak hantar makanan utk abah?
tasha rindu abah
tasha nak tdo dengan abah

setiap persoalan dan pertanyaan hanya menambahkan lagi sebak dalam hatiku...kami bawa dia kekedai bg makan....anak2 ku pun xmakan lagi..........kelam kabut nak dtg nyer pasal...

kembali ke rumah mertua dikla...suasana hiba menyelubungi bila mak din terus terusan  menangis ..hati ibu mana yg tidak sedih bila jadi macam ni pada anak sendiri......din ni diantara anak yg diharapkan membawa ibu bapa nya pergi berubat...dia berusaha enyewa berhampiran dgn rumah ibunya supaya udah menjengok selalu.....

tak lama kemudian wakil tempat kerja datang memberi kan sumbangan dan menyampaikan salam takziah dan menerangkan kepada dikla perkara2 penting yang perlu diuruskan untu claim socso dan kwsp..........

Allahu Akbar.... beratnya ujian yang menimpa........semoga adikku tabah menghadapi hari mendatang...mungkin dia akan balik bekerja dikampung selepas menyelesaikan perkara2 penting disini......

Dik......angah dan abg fahmi sentiasa ada kalo ko perlukan apa2...

kalo ada sesiapa nak buat sumbangan boleh la berbuat demikian di akaun maybank RUSZILAWATI BINTI RUSLI (155023297285)

Sebenarnya 4 jun adalah hari lahir suamiku yang ke 34 tahun..kami tangguhkan dulu sebarang keraian bagi menghormati pemergian adik iparku.....

Selamat hari lahir abang........semoga abang panjang umur sihat tubuh badan murah rezeki dan sentiasa berada dalam rahmat|Nya InsyaAllah........

Pool @ JPA

Salam semua....

Lama dah aku tak bersiaran....Almaklumlah keje ngan lembaga busy memanjang....sejak 1 jun aku dah tak keje lagi dengan LPPSA..skang aku pool kat JPA....bagi yang tak tau POOL tu apa POOL tu adalah keadaan dimana kakitangan kerajaan yang diberi penempatan baru samaada seblom ni bercuti panjang berpindah tempt keje atau macam kes aku ni aku dipinjamkan di LPPSA. jawatan aku di LPPSA dah tiada sebab dulu BPP gomen tapi bila dah tukar LPPSA dah jadi badan berkanun...

Aku dipinjamkan utk melatih staff baru supaya operasi LPPSA tidak terjejas dalam tempoh peralihan tu....so kat sini la aku skang.lapor diri di JPA pool disini ...dijangka hingga 13 jun baru dapat penempatan baru.....InsyaAllah penempatan yg dijanjikan adalah disekitar kawasan putrajaya.....itu la janji LPPSA dan JPA masa nak pinjam kitorang.....member2 yg lain yg xsanggup nak hadapi kesusahan dh cabut awal2..

Dulu aku sibuk dengan keje sampai nak update blog pun xsempat..Aku OT setiap ari selasa khamis dan sabtu sampai 10 malam.....tu lar rutin aku selama setahun lebih ni.Sepanjang tempoh tu memang suami dan anak2 sedikit terabai.....sedikit ok.xde la terabai sangat.....kalo nak aku masak kena tunggu ari aku x ot la.... kerja diutamakan....bukan nak tunjuk kt boss ke apa...sebab mmg byk keje....

Skang bila dah pool ni aku xde keje nak buat....dtg punch kad lepak library atau surau...kang petang punch kad.....tu la rutin slama 2 minggu ni..mujur ada geng akak2...ada la teman borak teman bagi nasihat..aku yg dulu sibuk skang tersa sgt lapang...kalo dulu pagi macam ni mmg dah start wat keje....tau2 dah waktu rehat....lepas break sambung keje...eh dah petang....skang dok lepak2 tgk jam baru 15 minit berlalu....adeh

rezeki dapat pool bulan puasa hehehehe...memang xkemana la aku...

kat library ni xde apa sgt boleh buat baca buku dan berborak ....aku ni dh biasa tengok komputer...aku pun  try la salah satu lepas 3 ari dok sini,,,,tau2 leh bukak blog...apa lagi...heheheh


nantikan update tanpa henti dari ku slama beberapa hari ni.....jangan muntah ya

Saturday, October 8, 2016

busy mengalahkan menteri

lama dah tak bersiaran....Alhamdulillah aku sekeluarga sihat walafiat...cuma kekangan kerja dan masa di pejabat tak mengizinkan utk aku mencoretkan beberapa patah perkataan utk blog yg dh hampir 3 bulan tak update nih....

Adikku rahman yang menikah pada Nov thn lepas telah dikurniakan seorang putera bernama Muhammad Nur Rifqi Nadim Uqail pada 18 sept lepas....Jangan ditanya kenapa panjang tu nama anaknya....pic baby takde sebab atas permintaan bapak baby...nak bg abis pantang dulu

ni pic terbaru anak2 ku....


aku kat blog je tak update tp kat fb tiap ari ada citer baru.....saper follow aku kt fb tau lar perkembangan terkini...

pasal keje aku lak...skang ni aku dh nak tamat tempoh peminjaman di LPPSA...Xlama lagi nak kena pulang ke JPA dah..kemana tercanpak pun xtau...tp masih dlm kawasan putrajaya...harap2 dapt la area2 presint 2 gak..sebabnya hb masih kt sini lg..dia stay sampai dia 2017...aku je yg nak keluar dulu..sebab takut lambat keluar xde tempat lak kt putrajaya...adoi...kalo 
ikutkan ati aku mmg nak stay sini je sampai pencen...tp apakan daya...adat org dipinjamkn...sampai masa kena la pulang balik....apa2 pun syukur Alhamdulillah nak dekat 13 thn aku keje sini...pelbagai kenangan suka dan duka ditempuhi....

batrisyia plak skang di tahun dua. ...lagi beberapa minggu nak exam akhir thn....blajar main2 je...mcm aku dulu gak...setiap ari aku pastikan dia study gak dlm 30 min ke sejam...tu pun kalo irfan xkacau dia....dia mmg xde ati nak blajr...irfan kacau je dpt la alasan dia nak meragam sampai aku marah dan akhirnya xbljr la dia

irfan lak...dah nak masuk 4 thn insyaAllah 30 okt ni...thn depan dh nak masuk tadika...aku dh daftarkan dia kat little caliph...sama dgn tadika kakak dulu....dan thn depan aku plan nak stopkan transit batrisyia sebab dia pun dh darjah 3 masa tu....bln puasa br2 ni aku biar je dia stay kt skolah sebab rehat kejap sgt...tgk ok je...cuma masalahnya cuti skolah la...mana plak nak letak dia...mungkin aku letak kt kg kot... lgpun kt kg ada makcu dan rifqi...mesti dia seronok...tu je update wat masa ni...ni pun pakai phone...juling mata sebab jenuh taip tp xnampak....

Wednesday, May 25, 2016

Cuti2 malaysia Bayou lagoon Melaka....


Cuti aritu sempat la kami sekeluarga merelakskan diri....jauhkan diri dari hiruk pikuk kota dan mereleasekan tension....aku amik pakej 3 hari 2 malam dari booking.com....ni ksli ke 3 aku book dgn booking,com
seblom ni genting dan cameron.... satu tips aku nak bagi kalo nak elakkan book dgn agen, cari offer yg ada sediakan breakfast.....confirm deal dgn hotel....sebab aku dh terkena masa gi cameron tu...bukan la tak best tp paham2 je la bila dgn agen...xleh nak bermanja ngan hotel nak mintak itu ini....

gerak dari rumah pagi2 sebenarnya tapi sebab byk persinggahan nak dekat kul 4 gak baru sampai...check in terus naik bilik...aku amik bilik studio dpt 2 gelang utk masuk taman tema...jadi kalo nak bawak budak2 ni kena beli 2 gelang lg la...mujur irfan free...jadi beli utk kakak je la...
lepas solat terus gi park...berkenalan dulu...nak senja baru kami naik...mmg best....seronok la utk budak2....
malam nya ingt nak cari asam pedas...skali hujan da....malas nak amik payung dan tukar parking maka kami makan kat cafe je....

batrisyia dan abah


mak dan irfan

makanan aku bertajuk nasik goreng kampung

mujur ada wifi...kurang sket bersilat



mee goreng mamak milik suamiku...

mee sup kakak
makanan boleh tahan sedap...lagipun dapat 20% disc sebab kiter menginap kt situ


bf pagi dalam dewan....tempat duduk yg banyak tp kureng sedap...aku ni bukan la cerewet sgt bab makan ni...tp kalo aku kata x sedap confirm org lain ckp mmg xsedap....


boleh plak terjumpa officemate kat sini...jodoh kuat....ada la member berborak...xde la aku ngadap dia..dia ngadap aku...anak2 ngadap hp...


lepas makan...tanpa mengelahkan masa terus naik atas tukar uniform....zass...terjun kolam....



tgk tu...bukan tgk kamera sgt....mata dah masuk kekolam...tgn jer yg peace





lepas dh itam legam makan eskrim lak....masa ni kaki kakak berdarah kena apa ntah...


pemandangan dari dalam cafe kt taman....


tghr kami makan kedai asam pedas jumpa tgh jalan....kira gamble jer la...Alhamdulillah sedap....
ptg plan nak terjun kolam lagi tp mengenangkan medan ikan bakar tu confirm sesak malam nanti maka kami keluar awal ke tempat kejadian...lepas asar terus gerak....

tu pun dah penuh tempat pasa ada org siap booking....dpt la tempat celah2 org ramai...tp boleh la pasal kakak2 tu pun mcm nak abis makan dh....mcm biasa lar anakku mula la berkenalan...seblom dia mintak makanan org tu baik aku bawak dia gi main tempat lain....

ada macam titi ke apa kat tepi restoran ni....mcm best jer lepak2 situ sambil tunggu makanan sampai....

seblom tu rasuah dulu diorang dgn mainan yg paling murah sekali...abah dia mmg xlayan la main2an...aku je rajin melayan bukan sebab apa...aku nak dok bertenang2 sket ngadap makanan...xder la aku bertukar menjadi mak tiri jap gi

sempat lg hb sambar sepiring mix fruit...sodap gak

peace yo



santai2 petang kononnya...padehal aku kejap2 jeling kebawah...kot2 la roboh ke ...




makanan sudah sampai....ikan bakar jer sempat snap

kat situ ada jual eskrom gak...eskrim potong

batrisyia cakap ni eskrim adudu (alien jahat dlm citer boboiboy)

irfan xkesah eskrim kaler apa pun

pemandangan dr bilik kami...mula2 tu ingt ni park nya...rupa2nya ni park melaka gold coast
siap ada jakuzi tu

ni hari ke 3...baru dpt amik pic dlm kolam....bola baru beli...bola lg besar dari dia

masa ni awal lagi....pintu bukak je kami terus masuk...siap bawak persalinan mandi gi breakfast....


tu dia bapak dia sama naik

si kakak yg masih sakit kaki





nampak gelongsor tu...skali je aku naik...konon2 janji nak sambut aku...skali aku tenggelam bukannya nak selamatkan...dia bantai gelakkan aku....ceh

kami checkout tepat kul 12.00 sebab kalo lewat kena charge lain plak....gi melaka kali ni mmg tak merayap kemana pun....btol2 berehat....

otw balik punya lar jem kat highway sampai hb keluar ikut senawang sebab xsanggup dh nak ngadap jem....kami pun apa lagi singgah ler nasi arab damsyik pekena nasi arab barang sepinggan dua....

sekian la sajer percutian kali ni....Alhamdulillah semua berjalan lancar selamat pergi dan balik dan cuaca pun elok....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...