My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Monday, July 17, 2017

makan2 bersama family dan jiran tetangga....

Sabtu lepas Alhamdulillah dapat gak aku wat makan2 utk family aku family hb serta rakan2 dekat... khamis seblom tu mak dh datang utk kenduri tahlil arwah adik ipar di balakong...jadi aku pesan kt mak bawak periuk nasik bekas air dan termos besar...Almaklumlah aku mana ada benda2 gedabak macam tu...Dikman plak ada hal sabtu ni jadi diorang xleh nak join makan2 ni...


tp mak sempat la menemankan aku beli barang2 dapur sambil memberi tips2 ala2 chef gitu...



cucu serupa atuk
disebabkan mak xleh nak join makan2 jadi aku wat makan2 mini utk mak dan adik2 dulu....menu siakap 3 rasa, cendawan sayur campur, ayam goreng

Lepas mak blk petang jumaat dikla dgn gamble nya dtg umah aku...dulu masa arwah ada mmg xpenah dia drive sendiri dtg umah aku...


dari ptg lagi aku dah siapkan bahan2 semua...ni kuah shell bang
seblom jamu org harusla kiter menerai dulu...boleh oter apa yg kurang

org yg paling gembira dpt masak


hb btol2 ikut cara shell out present

tada...masa ni kuah xbrapa menggiurkan lagi...

tugas aku adalah masukkan semua jenis seafood dalam 26 beg plastik.. seafood yg aku gunakan adalah ketam udang sotong lala kupang dan pepahat

ni plak sayur2 an ,,,brokoli jagung kentang dan carrot...semua rebus je...senang
 Malam tu irfan meragam xnak tdo...aku pun pujuk2 suh tdo...last2 aku tetido skali...terjaga solat isyak ...tgk hb kt daput tgh wat kuah butter lemon...tensen je muka sebab xjadi huhuhu....aku yg keletihan terus sambung tdo....

pg2 lagi dah setup meja

dan akhirnya tepat jam 2.30pm maka terhidanglah shell out, bihun spore, tembikai, nugget

simple je menu aku....jemputan pun xramai...kawan2 skolah hb dan kawan2 lama bpp dulu

kuah butter lemon tu kali ke 3 br jadi...terpancar kepuasan diwajah suamiku


ni apron real dr shell out....


budak bertiga ni bg handphone senyap sket...kalo tak mcm kena renjatan lasaknya

diantara tetamu yg dtg....family hb


family ku

paklong n maklong

kawan skolah hb

shell out ni sentiasa top up dan tukar alas yg baru...patutnya shell out makan lambak atas meja...tp sebab jemputan dtg xtentu masa jadi kena hidang cara bufet je la

diantara kawan exbpp yg hadir...haniza


salina

my one n only adik perempuan

Selesai la sudah kenangan makan2 raya dirumahku...aku ada ajak beberapa org geng uitm...tp semua xdpt hadir...aku pun plan last menet....xpe la next gathering InsyaAllah...

Tuesday, July 11, 2017

Mari membebel.....Adab menziarahi rumah orang....


 Ni teguran chef wan yg aku cedok dari google....baca ni dulu bg yg x baca lagi....kalo dh baca skip je terus....
Setiap Hari Raya saya pasti ada masalah all this Rendang atau kuah kacang yg leave a stain on my dining chair.
My bro kata ada guests tadi anaknya jatuhkan di atas kerusi.

Over the years mcm2 tetamu yg ziarahi kami at times yg anak2 mereka yg kecil main2 ramas kueh dan tabur2 atas lantai mak bapak kisah pun tidak.
Off course saya akan tegur mcm saya tegur some guests yg ambil cakes dan cookies and left on the plate with out eating them.
Saya tegur mereka and said jika tak nak makan jangan membazir makanan mcm tu.

This goes with adults mau pun kanak2. Ramai lagi yg nak menjamunya lagi. Emak pernah tegur saya tegur anak2 tetamu as she said nanti mereka kecil hati. I told my mother guests yg behave that manner need to be told otherwise that bad habits mereka bawa ke rumah orang lain.
I dont believed in sweeping all that issue under the carpet and later mengata behind mereka kerana kita tak suka apa yg mereka laku kan.
Saya suka tegur depan2 secara baik.

I rather not have such a guests that does not learned how to menghormati rumah tetamu mereka. Segala adap nak masuk kerumah orang mereka mesti pelihara dgn baik. Saya pantang juga org bila datang kerumah saya suka meraba itu dan ini. Ada yg sering suka tanya berapa harga itu dan ini.
At time ada yg tanya berapa harga nilai rumah atau harga almari antique itu dan ini? Pasti saya bahasa kan” Nak tolong bayar kan hutang ke sibuk menanya itu dan ini harga berapa. Its so tacky to do that.
Yg guna tandas tetamu tak flush atau kencing bertabur pun ada. Mcm2 manusia yg tak ambil kisah. Baik apa pun tak la semua yg perangai mcm tu. Ini hanya segelintir sahaja that u see also di mana2 juga. Yg anak lari sana sini mcm di rasuk dik pelesit pun ada. Langsung tak makan saman. Kena jerit dgn saya a few years ago langsung tak dtg lagi.
Mana tidak emak bapak boleh pandang mcm tunggul lagi. Jika cucu2 saya lama dah kena tangan mcm my arwah dad did to us masa kecil.
Emak cubit adik2 sampai lebam yg saya ingat. Pelik bila kita jadi mak bapak tak boleh lentur anak2 sejak kecil lagi.

Anak2 pagi2 kena lepas masjid beri peluang pada Tuan rumah untuk bermaafan bersama keluarga dahulu baru after 10.30am nak ziarah rumah tetamu itu.


Ok dh baca teguran dari chef wan kan....ok aku setuju dgn apa yg chef wan katakan...dia bercakap dari pengalaman dan pemerhatian dia...mungkin agak laser tp tu la yg kena kiter hadam dan faham...teguran ni ada 2 cara...cara baik dan kasar....kalo dh tegur cara baik xjalan maka mendapat la ngko disitu....

Mcm Ustaz azhar kata....bunyi hon kereta adalah sama...tp harkat kepanjangan bunyi hon tu berbeza maksudnya...cth kat trafik liter merah ke hijau....kete depan xjalan lagi...kete blakang pun hon

"tinn" maksudnya jalan la dh ijau
"tinnnnnnnnnn!!!!!!!!!!" jalan laaa ijau dah tuuuu
"tiiiiiinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" wei jalan la ko tunggu apa lagi...ijau lama dah tu...pekak ke

Macam tu jugak la teguran...ada masa kiter tegur cara baik...xjalan....cara kurang baik sket...dan akhirnya cara kasar...tu pun kalo gerak.....

Aku punya anak2 yg lebih kurang perangai mcm chef wan cakap ni....tp kiter ni tau dh perangai anak macam mana...sebab bukan skali skala bawak diorang g umah org....slalu dah...mmg itu la peel yg diorang buat...panjat sana sini melompat2....

Kalo org yg x biasa akan tgk aku ni mcm mak yg garang, mak yg x sporting, mak yg asik nak maraht je, mak yg x professional....eh ada ke emak professional....

Anak aku sorang 9 tahun sorang lagi 5 tahun...yg kakak ni badannya macam budak tingkatan 2...just imagine kalo org xtau umur dia dan tgk dia terkinja2, org akan ingt dia kanak2 istimewa....sob sob....bukan aku cakap ya,....sebab ada org tegur....dia peramah kan len macam...siap salam cium tangan....borak mcm dah lama kenal...badan je tktan 2 tp umur dia masih darjah 3....

Anak2 aku ni kalo g umah org cek tiap bilik...masuk dalam bilik...bukak peti ais....x amik apa2...survey dulu...kang dia tanya la...nak eskrim nak mainan...kalo kiter kata xde...dia akan ckp ada....sebab dia dh tgk....tu blom bergaduh dua beradik lagi....bayangkan badan kakak yg debab tu kejar adiknya tgh2 org bersembang....ko rasa....

aku ni kat umah org kena la control ayu sket....kalo kt umah sendiri mmg dah kena jerit kena cubit....masa ni mmg xleh nak marah nak jerit dah sebab diorang tau mak dia kan xkan wat camtu...jadi lagi la dia mencabar kesabaran.....slalu nya aku akan bgn cekau salah sorang bisik kat telinga....

"nakal2 macam ni mak xbawak g legoland"

Biasanya diorang senyap...kejap...

xjalan gak...bisik lagi "balik kang 2 rotan"

kekadang diorang senyap ...kejap....

xjalan gak....dari 2 rotan up lagi 2 rotan...biasanya kakak akan senyap tp irfan sampai 20 rotan pun xmakan saman gak...

Lama sket diorang akan buat balik....tu yg aku lebih rela anak aku dok pegang tab main game atau tgk utube atau video kartun....

Sebenarnya walau apapun kiter buat akan ada org yg akan komplen itu xelok ini x betul ....dan yg komplen bukan org yg sama....tu kena faham....berbillion netizen...bukan semua ada pendapat yg sama

Ada org komplen anak yg lasak
anak yg selongkar barang org
anak yg menjerit2
anak yg dok diam menyelit celah ketiak emak takutkan org
anak yg asik ngadap tab x bercampur ngan org....seriusly....ko nak macam mana sebenarnya.....

setiap anak xsama dan org yg komplen pun xsama....kalo kiter nak puaskan ati semua org mmg xleh la....

Yg chef wan angin adalah dengan  MAK BAPAK YANG BIAR SAJER ANAK DIA WAT PERANGAI  tanpa ada apa2 tindakbalas dgn alasan "ala...biasa la budak2"...aku sendiri yg ada anak lasak ni pun bengang dgn org mcm ni....

ko kena tunjuk effort bila anak2 ko ada wat apa2 "KESILAPAN" kat umah org...kena ingt ini rumah org bukan rumah sendiri

Ayat  " Jemputlah masuk....buat macam rumah sendiri"

bukan bermaksud ....masuklah buat sepah macam kt umah sendiri....pecahkan brg..tumpahkan kuah atas sofa...amik makanan byk2 pastu xmakan...biarkan  anak2 berlari2 menjerit2 huru hara...sampai langkah2 org"

Bukan itu maksudnya....

Buat macam rumah sendiri ni maksudnya macamana ko kt rumah ko....makan kat meja....amik makanan habiskan.....dh makan pinggan mangkuk anta dapur basuh...lap meja lepas makan...ada air tumpah lap...kang kok tertonggeng anak yg berlari......tu maksudnya....

ini tidak....ayat buat umah sendiri ni dijadikan alasan utk menghalalkan perbuatannya kononnya tuan umah dh bg green lite buat mcm umah sendiri....

Apa yg boleh kiter buat bila anak2 melasak pecahkan barang buat benda2 yg menjengkelkan, kiter as parent kena ada effort utk elak dari terjadi atau kalo dh terjadi kena ada effort mohon maaf bersihkan dan kalo perlu ganti....dgn duit....nak balik kang salam kaut duit raya

Dan biasalah ada tuan rumah yg...

Ala xpela budak2
Ala sikit jer tu
Biarlah nanti boleh lap
Ala skali skala je....

Itu bukan tuan rumah xkesah ya..itu adalah adab ...xkan tuan rumah nak cakp....

"Astaghfirullah Al Azim...abis la mangkuk kristal yg aku beli kat morocco berharga 20K tu...dah la tu je tinggal dalam dunia ni...."

kalo anak tumpahkan kuah...cari kain lap...kalo jenis anak makan sepah...suapkan....yg jenis melasak bawak dia kat ruang lapang sket....jauh dari brg berharga....atau last effort bg dia main tab....biar jari dan mata dia jer melasak....kalo xboleh kontrol gak...bergilir la makan dgn suami...ataupun segera la minta diri selepas selesai makan....

Dan biasanya tuan rumah akan cakap "eh nak balik dah ....kejap je datang"

Jgn pulak ko melabuhkan punggung semula.....tu namanya adab....org melayu ni kan penuh dgn adab sopan....kata berkias berlapik....

Takkan la tuan rumah nak cakap

"Elok la balik tu....seblom banyak lagi harta aku yg rosak"

Hb aku ada pakcik yg dlm rumah dia mmg macam rumah pameran dgn pasu kristal pinggan2 ceper dari serata dunia diletakkan diatas meja hiasan...yg mmg kalo tolak sket je mmg jatuh berderai....sofa kerusi meja berwarna putih bersih

Satu je ayat pakcik dia cakap " takpe main la...kalo jatuh pecah nanti abah kamu ganti kat atok balik ya"

heheheh....jd kiter pun paham la kan natijah nya kalo apa2 jadi kat brg2 tu....

mungkin juga lepas ni setiap rumah boleh letak sign "once broken considered ganti balik"
Baru ada akai org yg xpaham bahasa ni

Ada org kata...jgn la letak hiasan macam tu kalo takut budak2 langgar...eh boleh pulak.....just imagine macam kiter g pasaraya bahagian pinggan mangkuk la...adakah owner pasaraya nak sorokkan brg kaca hanya kerana risau pengunjung pecahkan brg yg dipamerkan...ofcoz la tak...dia nak jual nak tunjuk...jadi kalo pecah sila ganti...jadi apa yg kiter buat bila lalu tempat macam ni...pegang tgn anak...jalan slow atau pun elakkan lalu tempat tu....kekadang budak2 ni ...lagi kiter cakap  jalan slow...lagi la dia nak berlari....jd tugas kiter la utk control diorang melainkan ko ada duit byk utk ganti blk....

budak2 mmg lasak selama usia nya masih kanak2...ko ada tgk budak lelaki 15 thn terkinja2 kt umah org....xde kan sebab dh bukan umur dia nak melasak lagi..umur mcm ni pun dia ikut mak pak g beraya pun xnak dah.....jadi slalu la bawak diorang gi taman mandi kolam supaya diorang boleh salurkan kelasakan mereka tu ditempat yg betul...kalo dh kat umah asik hadap tv dan phone je...pastu skali skala bawak g umah org g shoping kompleks mmg huru hara  la dia...dia nampak benda baru benda yg menarik perhatian...mesti nak usik nak pegang nak panjat....



Anak aku camtu gak.....bila dilarang.... "saya tgk jer"
Dan biasanya ayat aku adalah :"tengok dgn mata bukan dgn tangan"

Aku pun penah wat open house...xla besar...kecil2 an je...mungkin sebab anak tetamu xselasak anak aku maka aku tgk anak org lain baik jer....huhuhu....aku cukup salute dgn org yg dia jegil mata je anak dia berenti melasak..rasa cam nak menuntut je...anak aku xjalan mcm tu.....

kalo wat makan2 kt umah, aku sediakan 1 bilik khas utk budak2 ni...pasang econ pasang tv citer kartun...pandai2 la anak aku melayan kawan2nya...skali skala aku tinjau kot2 ada yg bergaduh ke ada yg bertumbuk ke....slalu nya apa kejadian x diingini ada jer tukang report yg dtg bgtau....jd xder la risau sgt....

Rumah aku mmg xde perhiasan yg mahal, jd mmg xleh la nak compare la dgn perasaan org yg brg2 pecah ni tp umah aku masih ada pinggan mangkuk perkakas elektrik yg mungkin boleh jadi rosak....jadi aku mmg tegur je kalo ada budak2 panjat rak tv ke panjat sofa ke...mcm mana aku tegur anak aku mcm tu jugak la aku tegur anak org cuma xde la sampai ada body contact...tegur marah dan jegil mata je la.....
aku suh dia bergambar dia sibuk nak belek bontot minion tu


Mak bapak pun kalo org tegur anak jgn la sentap ya....org tegur sebab sayang....kalo xsayang dia biarkan je...tau2 anak ko dah tersembam tergolek terluka dan macam2 terrr lagi...Aku xkesah kalo anak aku ditegur...cuma jgn sampai tunjal2 kepala la....over la pulak...Lagi satu kalo anak bergaduh mak bapak better leraikan...jgn ikut bergaduh skali pulak....

ni contoh baik nya dia...ajak bergambar xnak...bila nak snap dia sibuk letak benda depan kamera....
cekau ajak bergambar mesti nak melasak gak....muka pun xnampak...adeh

ok tu je la kot ulasan dari sudut pandangan aku insan yg serba kekurangan ini....sebarang komen membina amatlah dialu alukan heheheh



Monday, July 10, 2017

10th anniversary celebration @ Shaftbury Serviced Suites Cyberjaya

Jumaat lepas anniversary aku yg ke 10....tq pada semua yg wish dan doakan kebahagiaan kami melalui fb wasap group wasap personal, pm dm face to face dan call....tq so much...

Disebabkan 7 jul jatuh pada ari jumaat maka plan utk celebrate ditunda ke 8 jul...Actually aku plan dh 3 bulan benda ni..mcm2 jenis hotel aku book...book dan cancel sampai la dpt shaftbury ni...Nampak cam elegan je.....Aku book melalui booking.com...mudah pantas dan selesa...

Malam khamis tu hb keluar dgn Irfan konon2 ada surprise...aku pun dok je la kt umah...aku agak mesti dia nak beli bunga ni....skali kul 1.30 br dia balik...aku pun tdo2 ayam je...risau xlena nk tdo....
Pagi esoknya baru aku tau yg dia gi chowkit beli bunga dan bawak ke umah makcik kat PJ suh kakak sepupu dia gubahkan....ceh...bajet giler...tp xpe la ada effort ke arah itu hehehe...saying abang


seblom dibogelkan


ni ler bunganya...

jadi mat bunge jap


Jumaat malam kami gi Alamanda pre celebrate dulu....dinner kat Absolute thai je....plg dekat dgn wayang kang senang nk solat ....blk lewat gak malam tu.....

abaikan pipi serupa pau itu


tetiba dia wat gaya spiderman



kakak ikut btol tempat nak ber
Aku suh diorang pakai baju yg makcu belikan kt padang besar...muat2 je masing2 pakai hehehe...
tgk la aku nyer beg...besar gedabak....penuh tu....hehehe...biar lebih jgn kurang....
 Hb turun dulu buang sampah siapkan kete....aku bersiap mcm nak g dating huhuhu...bukan slalu kan.....

Skali sampai kat kete ada 1 bunga lg....huhuhu.....rupa2nya hb beli 2 jambak....dia plan nak wat jadi 40 kuntum sejambak tp xleh sebab florist tu dh siap gubah....tu yg dia mintak kak sepupu dia gubahkan tu....ni la bunga yg sebenarnya....

so suwit....

cyberjaya ngan Putrajaya berjiran jer...kejap je sampai...30 min je kot....
sampai2 je xleh nak check in lagi...bilik blom ready katanya...

budak yg xreti dok diam tp suka sgt bergambar....

pool utk kanak2...dekat reception desk tu je

ado fish

harus la bawak bunga naik bilik....letak kete kang layu plak heheheh...poyos

Aku jarang nak pakai shawl bila keluar outing melainkan nak g keje...sebabnya Irfan sgt lasak dlm kete....shawl kan pakai pin yg banyak...kang xpasal tercocok plak


selfie dulu

 Disebabkan xleh nak check in lagi jd kami decide nk gi lunch dulu....rupa2nya dekat je shaftbury sq dgn apartment ni...jalan kaki je turun bawah....sambil hb park kete...aku pun dpt kunci jadi aku dan anak2 naik tgk bilik....ok la...cantik gak....

2 single bed....dh ada anak ni bukan boleh nak honeymoon sgt...redha je la hehehehe....

 Lepas makan ...bawak naik beg unpack jap siap solat mandi semua terus golek2 feeling2 org kaya hahaha
 Lepas asar turun mandi kolam...tu pun ntah baper juta kali Tanya bila nak mandi kolam....xsabar2...Aku xmandi la sebab xde swimming attire...so aku jadi penunggu kolam je la....


Kolam utk kanak2...paras pinggang irfan

Kolam dewasa paras ketiak



panas terik masa ni walaupun dah kul 5 ptg....tugas aku ditepi kolam adalah survey mana nak makan malam ni....mula2 ingt nak makan kt pizza pizaa yg viral tu...mcm jauh plak...malas nak bawak kete....search la steamboat buffet....dpt la shabu shabu volcano...dekat plak tu...so muktamad ...itu la temptnya
pemandangan dr tkt 20

bersiap macam nak gi dating heheheh




kemain dia pose...ikut saper la ni

cubaan pose bg Nampak kurus....tudung baru hehehe....tdg raya sebenarnya tp xsempat nak rasmikan
 Shabu shabu volcano ni konsepnya steamboat buffet....byk gak pilihan makanan...dr luar Nampak mcm kedai sushi...aku ngan hb sama2 xmakan sushi...mula2 tu mcm ralat gak nak masuk...tp redah jer la...xcuba mana nak tau kan....

Bayaran RM37 utk dewasa RM 13 utk kanak2... ukur Irfan xsampai 120cm....jd free

Sup boleh pilih...ada 4 pilihan tomyam, ayam,vege dan volcano
Aku amik 2 ayam 1 tomyam

kami banyak amik udang dgn fishball je...budak2 ni asik la dok mengulang eskrim...yg Irfan seronok sgt amik bekas berjalan atas conveyor tu...dia xmakan pun...dia seronok amik dan lemparkan dalam sup tu....pastu cedok masuk bekas...makannya tidak....
 baru makan sket Irfan dh tdo...penat kot mandi kolam tadi....sibbaik tempat duduk selesa...jadi dia tdo je atas kerusi panjang tu....
volcano shabu shabu
 Lepas makan terus gi karoks plak....hb dah pernah g sini ngan member dia beberapa minggu lepas...Dia cakap best...

Bonavox karaoke
bilik besar dari alamanda harga RM38.00 sejam utk 3 orang....kami amik 2 jam....sejam macam xcukup lak....masa masuk ni pun nak dekat kul 10 dah....
 lepas beberapa lagu kakak plak tumbang....Irfan kan baru charge bateri...sampai kesudah la dia bertandak...skali baru prasan ada wifi free...pasang utube bg ke irfan br la tenang aku ngan hb nak berduet....btol2 mengimbau kenangan dating dulu hehehe....Blk nak dekat 12 malam gak....
Blk bilik siap2 terus tdo....



Aku ni walaupun bercuti tetap tersedar macam ari keje....Aku terjaga nak dekat kul 6...ni kalo tdo balik mmg terbabas subuh....jadi aku masak air wat nescafe o.....santai2 menikmati kopi panas....wah heaven tul rasanya.....
wallpaper pemandangan presint 4

pemandangan pg hari

2 org ni bergulung lg tdo...dapat la mak dan abah bermanja2 jap



Kul 8 kami turun bf....harga bilik termasuk bf skali




 Pilihan yg ada nasi kerabu
bihun goreng
roti
omelet
coco crunch
dll

Si Irfan dh xtenang dh nak makan....kolam sebelah tu je....sibbaik ada palang...kalo x dh meluru dah...ujan renyai2 lak tu...lagi la dia gelisah.....



lepas bf bawak diorang melasak kt taman dulu.....
Aku dah siap2 bawak turun diorang nyer baju mandi...lepas main taman terjun kolam terus

Tenang je rasa...

view dari tepi kolam..leh nampak bgnan sekitar cyberjaya


masa ni ada la aku cecah2 kaki dalam air....jd dpt la diorang mandi kolam dewasa....lgpun redup pg tu...kalo panas mmg xla aku nak feeling2 omputih berjemur bawah mataahri
xbejemur pun berjelaga dh muka

nak balik dah...


Dalam 10.30 lebih kurang naik bilik siap2 utk check out.....seblom blk selfie lg heheeh





Alhamdulillah percutian kali ni berjalan lancar....
Terima kasih abang diatas segalanya....InsyaAllah sy akan cuba menjadi isteri terbaik utk abg dan ibu yg terbaik utk anak2 kiter....





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...