Seblom mula bulan puasa aku akan beli barang dapur dulu....
1. lauk- ayam udang daging ketam sotong lala ikan
2. sayur- carrot cauliflower brokoli sawi kobis taugeh kailan kangkung
3. barang kering- bawang putih merah oren, ikan bilis udang kering cili kering halia kentang
4. buah- mangga anggur epal pisang betik
5. barang basah- mee kue teow fish cake
Slalu barang2 ni aku akan beli di pasar malam presint 2 (buka setiap selasa & jumaat ) tak pun pasar borong selangor atau kalo nak cepat mydin presint 15 je....duit standby dalam 100 ke 300 bergantung pada lauk.. slalu tahan dalam seminggu ke 2 minggu tgk kekerapan aku masak...mcm bulan puasa aritu seminggu je lauk abis......lauk mahal giler huhuhu....kalo jarang masak 3 bulan pun tahan hehehe
Balik je dr pasar terus bersihkan semua lauk masuk bekas bertutup dan simpan dlm fridge...mcm mee dan kue teow aku letak luar je sebab kalo simpan fridge nanti dia keras dan hancur bila nak masak...tp kena masak cepat la...sehari ke 2 ari boleh lagi.....sayur balut suratkhabar simpan
ni lar rupa lauk yg telah dibersihkan dan di tupperwarekan...belah atas aku letak ice cube dan brg2 frozen mcm cheese fish ball fish cake nuget hotdog...bawah baru letak segala jenis lauk...kalo nak smart lg boleh labelkan.... |
macam rencah2 utk mee bihun semua boleh letak dlm bekas kecik2...bila nak pakai just cairkan 1 bekas kecik je...
diantara kuih raya yg aku buat...popia nestum |
popia simpul |
tada.....sebunkus kulit popia dpt la 3 balang setengah...kuih siput buat dgn mak dan popia simpul 2 bekas |
Aku xreti wat kuih bakar...jadi wat yg goreng2 je la....bawah ni diantara menu sahur dan berbuka yg aku sempat snap gambar...aku sahur mmg meriah mcm makan tghr...apetah lagi berbuka.....tu yg x kurus2 tu
lala pedas masak serai, udang sotong goreng tepung sup sawi |
ketam masak lemak sayur campur stg grg tpg |
sambal sedap & ikan bakar je aku masak yg lain lauk kenduri tahlil |
nuget ,ikan bakar, udang bollywood & popia |
sambal udang & kari ikan merah |
masak lemak ketam sup sawi |
karipap frozen, paprik ayam, tenggiri goreng & sambal udg kecik |
papadom, udg kecik, fishcake kicap |
Kebanyakan lauk adalah berulang...mcm yg masak berbuka ada lebih aku akan panaskan utk sahur....kalo abis maka aku goreng la telo dadar atau sayur utk buat tambah...Alhamdulillah suami ku jenis tak cerewet makan...apa aku suka dia pun suka gak...biasanya aku akan bincang dgn dia apa nak masak dan makan...sambil telan2 air liur bercerita...just imagine dah la puasa....huhuhu
ni menu breakfast lepas raya...1st time buat spageti carbonara...Alhamdulillah sedap |
bihun goreng.... |
Aku kalo nak masak dihari kerja boleh ...tp dengan syarat balik kerja terus blk umah jgn singgah mana2...biasanya kalo xsinggah lepas amik kakak kt skolah kul 6 atau 6.15 dah ada kt umah...defrost lauk...sambil tu g solat kalo xsolat lagi...kemas uamh alakad...masukkan kain dlm washing machine...anak2 hb monitor diorang mandi....dlm kul 6.45 aku start masak...nak senang masak sejenis je...cth mee grg bihun goreng kue teow halia roti sosej...kalo masak nasik dgn lauk lambat la makan jawabnya....herannya bulan puasa boleh plak siap masak nasik berlauk seblom maghrib....ajaib kan....
lepas solat maghrib, setting meja makan dan makan....settle....biasanya seblom 8.30 siap makan...paling awal boleh tdo 2 jam lepas makan iaitu 10.30....
anak2 aku x makan sayur tu sebab aku kena pastikan diorang makan buah....tu je la citer pasal masak dan makan....semoga terhibur...sekian
No comments:
Post a Comment