My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Wednesday, January 7, 2015

2 Jan 2015: Orientasi skolah batrisyia....


1988....berulang kembali...kali ni antar anak plak...dulu itular 1st day skolah itulah ari orientasi...itular ari mak bapak nak bayar yuran anak2....skali harung 1 hari...
zaman skang beli buku ari lain, daftar ari lain, orientasi ari lain...daftar skolah 2 thn seblom skolah...daftar kafa lain
malam tu tak tido lena aku mengenangkan anak nak masuk skolah...over tau...
pagi tu siapkan sibatrisyia dgn baju skolah...hampir nak melangkah keluar boleh pulak lupa kasut skolah...berselipar japan jer anakku...

ni masa kat rumah lagi...aku nak tgk baper lama tudung dia kekal terletak camtu....

dah senget sket.....hahha


sampai skolah awal..masa tu ada dlm 10 org jer yg sampai...1st skali cek nama dulu utk tgk kelas kaler apa...cari punya cari tak jumpa nama...tu la letak nama anak seakan2 nama anak org lain...elok letak start huruf Q...senang nak carik...huhuh...aku cari xjumpa hb carik pun tak jumpa...3 kali cari..aku pun ngadu ngan kaunter pendaftaran...katanya suh naik pentadbiran kt atas...naik atas...org sana suh turun bawah...nanti akan bukak kaunter khas...
ada sorang cikgu ni macam prasan kitorang kehulu ke hilir...atlast dia suh letak je anak kat mana2 kelas dulu...parent leh gi kat dewan....ada taklimat...



nampak itu batrisyia tompang jap kelas 1 oren


tu dia...pandai2 ler bawak diri...











seblom masuk barisan tu ada la jualan bf...actually kami dh bf roti kat rumah tp tau jer la batrisyia...mana leh tgk org jual2 ni...lapar sajer dia...kesian plak...makan lar dulu alas perut...
aku tgk mak bapak sumer pesan macam2 kat anak...
jgn nakal
dengar cakap teacher
jgn nangis

aku pesan satu jer kat batrisyia sebab dia takde masalah dalam membawa diri dan mencari kawan....
aku pesan " kalo nak kencing bagitau teacher jgn kencing dalam kain"

then kami pun naik ke dewan....punya la ramai parent...sampai tempat duduk x cukup...sibbaik kami naik awal dpt la duk depan skali...seblom mula taklimat aku gi toilet then ternampak batrisyia pindah ke barisan lain...rupa2nya nak dekat 40 murid xde nama dalam senarai...dari jauh aku nampak dah dia dgn selamba menggaru peha...peha ok...bukan jari atau dahi...sampai terselak kain...adoyai...nak kena ajar dia cara2 menjaga kemaluan dikhalayak ramai...

kat dewan dengar la taklimat slama dua jam gak...dari guru besar. wakil tengku adnan, cikgu BI cikgu disiplin cikgu math...sumer la...aku dok melopong je dengar pasal batrisyia xtau kelas mana so xdpt la fail yg mak bapak sepatutnya dpt...kalo ada boleh gak aku selak2...sedih...sepanjang masa taklimat tu aku jer dok dengar hb g pej pentadbiran..nak argue la jugak pasal kami dah call skolah aritu tanya pasal pengesahan penempatan...katanya xyah daftar apa dah...terus datang 5hb jer ....kami pun dpt surat dari skolah siap bagi borang utk isi...means memang nama batrisyia ada dalam list...kalo x mana diorang dpt alamat rumah utk hantar borang tuh....

abis je taklimat...aku g cari hb...katanya jumpa dah batriyia dok dalam kelas...
masa aku sampai parent tgh dgr penjelasan dari wakil kementerian pelajaran pasal ketidakadaan nama anak2 kami dlm list skolah

katanya mungkin kami salah skolah @ nama anak tak didaftarkan di sekolah ini @  penempatan dari kementerian tak sama dengan penempatan sekolah. katanya ada ramai gak pelajar yg tak mendaftar disekolah pada hari itu...mungkin nama anak kami ada kat skolah lain...

aku pun dgn confident nya angkat tangan...

"tapi cik kalo surat dari kementerian bg tau penempatan anak kat skolah ni dan sy juga terima surat penempatan DARI sekolah ni macamana...."

aku bukan brani sgt...wat2 berani jer

"takper puan nanti 12hb bawak jer dua2 surat tu...print blk dan bawak surat tu dtg kiter akan buat semakan...jangan risau anak tuan puan akan dapat sekolah kalo bukan sekolah ni akan dapat tempat kat sekolah lain...putrajaya ni banyak sekolah presint 16 presint 5 presint 9"

jawapan yg makin merunsingkan atiku

then guru besar wat penjelasan...katanya mereka pun agak terkejut dgn insiden ini...mereka dalam usaha menangani masalah ni...jadi sila bertenang...guru besar very softspoken...

Disebabkan tak dapat daftar, tak dapat lar bayar yuran tak dapat lar dokumen2 berkaitan lencana dan tak dapat la beg free yg YB tengku adnan bg....huhuhuh

yang paling aku risaukan adalah transit...transit dah bayar ...kalo skolah lain caner...aku ckp kat hb...aku tak kira dapat tak dapat aku nak gak skolah ni...kalo kena panjat kementerian pun aku akan pergi....

ni ler diantara murid2 yg senasib dgn batrisyia...diorang xtau apa pun...hepi jer dapat jumpa kawan2 baru...dapat kaler2


aku boleh tak perasan yg ini adalah batrisyia...bila dah pakai baju skolah camni nampak sama jer semua...nampak botol air tu baru aku prasan itu dia


tu dia anak mak yg sgt hepi....kejap je dah dapat kawan....



then org kem mintak kami bg senarai nama anak no mykid dan contact parent...aku org pertama dia bg kertas....hehe...sempat lg hb berkenalan dgn sorang abg ni yg jugak senasib ngan kitorang...nama dia faizal...biasa lar lelaki mesti beramah mesra dan bertukar no phone...

kami pun balik...gi makan lak...lapo...g makan phone tinggal kat dlm kete...faizal wassap ckp nama anak kiter ada...diorang salah tampal senarai nama....yg  dia tampal tu senarai permohonan dan bukannya senarai penempatan...kalo ikut permohonan mmg takder nama batrisyia pasal masa mohon aku mintak presint 18...nak dekat ngan opis kononnya....

sebab xangkat call...bila call blk mesin fax yg angkat...kami g skolah semula...Alhamdulillah nama batrisyia ada....sebab dah nak dekat kul 12...org nak gi solat jumaat...maka dia suh kami datang 12hb nanti wat pendaftaran...settle ....

petang tu gi skolah lagi daftar kafa plak...sampai batrisyia marah...asik gi skolah besar jer
daftar kafa RM 138....yuran setahun RM 220...tp boleh bayar ansur....

Rutin nya nanti adlah pagi aku antar batrisyia g skolah jalan kaki jer...dalam kul 7 camtu...then antar irfan gi keje

tghr 1.05pm transit akan amik batrisyia bawak balik taska mandikan bg makan pakai baju kafa lak dan hantar ke sekolah semula...
batrisyia dok kat skolah sampai petang baru aku amik

yg dalam dilema skang baper blanja poket yg sesuai aku nak bg kat dia...sebab aku plan nak bagi bekal kat dia...pastu tghr makan kat transit... petang jer la...

tu akan difikirkan kemudian...tinggal beberapa perkara xsettle lagi

cop nama pada buku....cop dah beli tp boleh eh tak beli stamp pad dan ink
iron nama pada baju skolah
beg kafa
dan buku iqra'

banyak gak benda nak wat bila anak masuk skolah...aku dulu abah antar gi skolah...masuk kelas tghr kang dia amik....tp tu la aku xingt macamana aku blajar guna duit...sedar2 dah pandai jer...aku xmasuk tadika langsung...1st time blajar masuk darjah satu la..1 merah lak tu...ntah caner boleh termasuk dalam kelas budak pandai...dulu ada 2 kelas jer...kelas merah utk yg ada basic tadika...1 hijau utk yg takder basic.....aku cuma boleh sebut A sampai Z jer...yg mana budak2 skang umur 2 thn dah hafal....
habis darjah satu aku masih tak boleh mengeja...just imagine caner kurang bijak nya aku...tp darjah dua aku boleh dapat no 2 dalam kelas....oh ajaib

Mak doakan batrisyia belajar dgn rajin dan bijak macam mak....hehehe



ni ler purse skolah dia....aku ada masukkan duit 2 inggit dalam ni...tiap kali aku ckp aku xda duit nak beli benda yg dia nak...dgn eksen nya ckp dia ada duit...macamkan duit dia ada seribu lagaknya

ini budak bertuah dapat beg baru jer...yg penting upin ipin...
selain upin ipin dia suka gak dgn 'ataiyo'

nama saya ataiyo




1 comment:

Asmin Fahmi said...

Comel budak-budak baru masuk sekolah ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...