My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Wednesday, February 4, 2015

Batrisyia darjah satu....

Dah masuk minggu ke tiga skolah baru berkesempatan nak cerita pasal sesi persekolahan batrisyia....huhuhu...12hb jan aritu 1st day batrisyia menjejakkan kaki dgn rasminya ke sekolah...aku amik cuti aritu...hb x amik pasal geng opis dia ramai sgt yg amik cuti anak masuk skolah...opis aku ada 2 ke 3 org jer anak 2 kecik masuk skolah...yg lain sumer anak dah sek menengah..takkan nak berteman lagi kan...

So pagi tu bertenang2 bgn wat breakfast segala siap2 then terus antar si kecik ke taska...kalo angkut dia kang ada lak yg bertandak kat skolah kang...aritu kan dia xde kelas so bila semua beratur masuk barisan, terkonteng2 ler anakku xde tempat nak dituju...bila wat semakan batrisyia masuk kelas 1 biru...bila dah masuk barisan kami pun dok tepi2 padang sambil bercerita sesama sendiri dulu sekolah darjah satu macamana...

aku ingat2 lupa masa aku darjah satu cuma yg paling aku ingat aku masuk kelas 1 merah...sekolah kampung...kelas pun ada dua jer kelas merah dan hijau...merah utk kanak2 yg ada basic tadika...aku walaupun xda basic tadika xtau cemana leh tercampak ke sana,,,

ok berbalik pada batrisyia...lepas perhimpunan semua budak2 naik kelas masing2...last skali baru darjah satu naik...mak bapak xdibenarkan naik skali...aku ikut naik pasal nak byr yuran batrisyia....ada gak yg naik skali...yg patuh pada peraturan dok kat kantin...skali rupa2nya dia ada bukak kaunter khas kat bawah utk nama yg tercicir aritu

lepas settle yuran semua kami dok lepak beramai2 kat kantin...apa nak bat makan la apa lagi...dah lama xmakan kat kantin skolah kan,,,dalam kul 9 lebih diorang turun rehat...aku nampak kelibat batrisyia tang jauh...tgk pandai x dia berdikari...kadan2 anak2 ni diorang boleh bawak diri cuma kiter ni xbg mereka peluang...aku ler tu....

ramai gak yg bawak bekal dan ada gak yg beli kat kantin...lepas makan diorang naik kelas aku pun balik rumah...hb lak masuk keje...dlm kul 12.45 aku gi skolah balik...jarak rumah kesekolah dalam 250meter kot...sambil2 tunggu anak sempat lar berkenalan ngan ibu2 yg turut sama bersidai tunggu anak masing2...

tujuan aku tunggu tu sebab nak tgk dia naik van...dia kuar skolah 1.05pm...nak dekat 2 lebih baru van sampai..alasan dia jalan jem...adoyai...rupanya dia 1st time amik budak transit...sampai skolah transit..mandi makan bersiap gi skolah balik...

pendaftaran utk kafa plak...diorang masuk je kelas mana2 dulu..aku tgk dia dah ada kawan jer aku blk rumah...niat dihati nak baring2 skali tertido skali...bgn tgk jam dah 5.40pm...kelam kabut bgn bersiap segala...g amik batrisyia...kesian kat dia...penat agaknya dgn rambut terkeluar2 dari sempadan tudung....aku pun turut sama rasa penat...

malam tu kemain awal tido...dgn aku skali flat sakit tekak batuk selsema...lengkap pakej....

esoknya aku keje dan hb lak cuti...drop batrisyia kat skolah dulu...antar irfan then antar aku..tghr tu hb cakap can lambat gak...tp 30 minit je la...bincang punya bincang kitorang decide nak berhentikan transit...aku kena drive ler nampaknya...huhuh...skali cikgu transit ckp diorang dah berhentikan driver tu...teacher sendiri akan amik budak2 dari skolah...ok cancel....teruskan jugak la transit ni...

hari ke 3 kami sama2 g keje...xtunggu dah kat skolah ...pesan kt dia nanti waktu rehat mak ngan abah xda kat skolah tau...aku bg duit blanja 5 ringgit...sumer duit kertas singgit...senang dia nak guna...
cuma kitroang dtg waktu tghr nak tgk cikgu amik dia g transit...cikgu ni seblom budak2 skolah keluar dia dah siap standby kat luar skolah...camtu la aku nak...aku risau kalo dia merayau ...dia plak tau rumah kat mana...


ni dipagi hari isnin...

dok tepi je pasal xtau masuk kelas mana lagi

masa ni pelajar masih tercari2 kelas masing2....aku peratikan je...yg tercongok2 tercengang2 tu akan disapa oleh pengawas...diorang akan guide ke kelas mana...aku rasa parent yg dtg ni kebanyakannya anak darjah 1 dan 2

masa perhimpunan duduk bersila semua...adoyai abis la baju 

nampak tu barisan pengawas

nyanyian lagu negaraku, lagu wilayah persekutuan dan lagu skolah

beratur masuk kelas...nampak jambul sudah keluar



siap pose lagi nampak kiter

kusyuk nampaknya


waktu rehat makan beli kat kantin...

pastu mak bapak kena halau pasal kantin penuh ngan kitorang je...budak2 turun xde tempat nak duduk...

guru kelas bawa melawat sekolah

tunggu van yg lambat sampai

terus dpt kawan...budak darjah 2...sama2 transit ngan dia



briefing kelas kafa

kain cekelat


pas ni aku wat sendiri sebab dia xdpt fail yg ada tanda nama aritu....


sekian cerita 3 hari pertama batrisyia masuk darjah satu....selama hampir 4 minggu skolah ni dah macam2 peel kerenah dan kejadian berlaku...nanti next entry aku citer....bz ya amat skang sampaikan dah 3 minggu baru siap 1 entry...

1 comment:

tiga lalat said...

Salam. Hee semoga batrisyia membesar sebagai johan dan jd anak yg solehah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...