My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Friday, June 12, 2015

Sebelum bermulanya ramadhan.....

Bukan raya je kena ada persiapan,,,,puasa pun kena ada persiapan...bg aku yg air biasanya sekali sekala masuk dapur...maka bila tiba bulan ramadhan akan kerap lah masuk dapur...takkan nak sahur kat luar kan....kul 4.00pg....xsanggup....lagipun aku mmg dari kecik dah biasa sahur pagi...xleh terima sahur seblom tido kul 12 mlm....mau terkebil2 xmau tido....

1. amik cuti kemas seluruh rumah
seluruh ok....selama ni kemas mana yg nampak je...ni kemas dari siling sampai ke lantai....senang citer semua la....tiap thn mmg tu la keje aku...paling penting nak dikemaskan adalah bahagian dapur..then baru bilik tido bilik tetamu bilik tv hall balkoni stor....yg aku aim skang ni nak basuh 3 helai karpet......insyaAllah aku amik cuti isnin selasa ni...2 ari ngko....ada yg terkejut aku amik cuti semata2 nak kemas rumah....sila jgn terkejut...mmg camtu la aku bila tiba bulan puasa....kalo boleh bulan puasa nanti concentrate kat puasa solat kemas ala kadar masak sahur berbuka hadap laki dan anak....

2. beli barang dapur basah dan kering secukupnya
sebabnya aku ni bila bulan puasa macamkan xmakan seminggu...letih penat lapar dahaga dia tu....adoyai...boleh berbuka azan asar dibuatnya....aku xtau kenapa aku mcm tu...tgk org lain puasa relax je....jadi nak mengelakkan berbuka awal macam kanak2 ribena maka bulan ramadhan aku hadkan aktiviti melawat pasar malam shopping complex dan bazaar ramadhan....

3. baju raya
nampak cam xde kena mengena kan...biasanya aku mmg akan siapkan cuma thn ni aku xbrapa bernafsu nak tempah baju...beli baju siap je...tgk la mungkin beli xlama lg...ataupun xbeli langsung...yg penting baju anak mesti ada...aku pakai baju keje wat baju raya pun boleh dah.....hb pakai baju melayu tahun2 lepas....bukan ada org pandang pun....hehehe
persiapan raya aku hanya la baju raya....xde kasut raya henbeg raya kuih raya katil raya sofa raya langsir raya karpet raya...mmg jimat ler hb aku....langsir yg ada skang pun mmg pakai dari thn 2013 lagi....tunggu la roboh dulu.....

tu je kot persiapannya....yg lain2 bakal menyusul kemudian....seblom bermula ramadhan mari kiter layan menu makan yg sempat aku snap sebelum ni

ni hb yg masak...ala2 restoran tupai2....gara2 xpuas makan kt kedai....dia ckp dia boleh masak mcm tu gak....ok la rasa dia....bolehlah....
butter prawn, ayam kicap bergajus sayur campur

kue teow sup

udang grg asing sebab batrisyia alergik seafood








mee kari 

siakap stim asam boi

nasi grg kampung

plan nak buat ayam masak merah bila dah siap jadi ayam sambal

ayam bakar


ok sekian entri seblom puasa.....bln puasa nanti kalo rajin aku update menu sahur dan iftar....



1 comment:

sue sue said...

wahhh meriahnya juadah...menarik!

salam ramadhan dear..selamat berpuasa!
singgah blogwalking :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...