Alhamdulillah arini dah masuk 13 Syawal....ni aku nak share menu aku sepanjang sahur dan iftar ramadhan aritu sebagai kenang kenagan dan nk tunjuk kerajinan sepanjang bulan puasa hahahah
menu biasa2 jer tp cukup untuk membuatkan aku tido awal dimalam hari...29 ari sahur tanpa gagal tp kecundang 1 hari...sedar2 dah kul 6.15am....
Taoi seblom bulan puasa bermula aku dah mula kemas dapur sebab sepanjang bulan tu memang dapur adalah tempat favourite ibu2 sekelian...dr kul 5pm sampai 5 pg esoknya....
So kena spend banyak sket la utk barang dapur...beli sayur, lauk barang kering dan rempah ratus
setiap sayur dipotong masuk dalam bekas bertutup dan dilabelkan...tujuan melabel sebab senang nk carik dan senang nk tgk brg apa yg ada dan xde
tips: utk simpan sayur, alas dgn tisu dapur dan tutup dengan tisu dapur...jgn basuh...InsyaAllah tahan seminggu...
utk kunyit dan halia boleh letak alam bekas berisi air...air kena tukar selang 2 ke 3 ari
lauk2 mentah pun gitu gak...siap bersihkan simpan dlm bekas dan dilabelkan...
jgn lupa kurma heheheh
dapur b4
dapur after kemas
stok rempah ratus
close up sket...nak masak apa namakan je...semua spice ada kt sini
masakan cina/ india/ mamak/ melayu/ bollywood/thailand hahah
menu sehari seblom mula puasa...kue teow kungfu
Sambil2 tu aku ada la plan nk berniaga...so aku decide wat cheesekut sebagai dessert...kot2 ada yg berkenan...2bekas je terjual...yg lain makan sendiri dan bg jiran tetangga...
bahan2 buat cheesekut...senang je buatnya
boleh tahan sedap
stok cili aku buat siap2 sebab senang nanti nk wat sambal ke apa ke...campak kan ajer cili ni....just blend cili kering yg dibuang biji bersama bawang besar dan air...then tumiskan dengan minyak...dah pecah minyak sejukkan dan letak dlm fridge...2 minggu pun tahan...bila masak tiap ari seminggu je tahannya
malam seblom tu pekena starbuck dulu sebab nanti da malas nk keluar berbuka kt luar...
spageti bolognese
menu pertama sahur ke iftar xingt dah...ketam bollywood, tomyam seafood
bahan2 nk wat padprik
padprik udang dan kobis goreng
ayam masak kicap, sup sawi, udang kecik goreng kurang bijak
kopok lekor order ngan opismate direct dr ganu kiter
popia ni aku buat sepeket...50 pcs...seminggu gak baru abes....siap2 gulung..sejukkan dalam peti..nanti nak goreng keluarkan la dalam 8 ketul goreng...
ayam goreng kunyit
ayam bakar
ikan bakar , udang masak kicap
ayam masak halia
kek batik..nk wat jual gak hahah
lepas siap sahur tiap ari aku akan minum nescafe dan air kosong serta kurma hinggalah waktu imsak abes...nak amik keberkatan bersahur lewat
sepanjang bulan puasa kali ni boleh kira brapa kali je keluar berbuka kat luar....aku rasa lagi selesa berbuka kat umah...senang relax dan mudah nak solat....
konon2 beli stok sekali utk sebulan....skali tiap2 minggu gi beli lauk..xla meriah mcm seblom ramadhan aritu...just topup lauk basah jer...g kt mydin je...g awal pagi sementara x panas dan masih bertenaga hehehe...
udang masak lemak cili api, telo bungkus
ayam goreng kfc, tomyam campur
heheheh
cheesekut dan kek batik yg kononya aku nak jual tu, aku simpan la lam peti...tp dua beradik ni hari2 la dok mintak satu satu...mula2 aku bg je tp sebab nak elakkan diorang makan byk sgt sebab manis kan...aku suh dorang bayar
irfan: takkan kena bayar mak... ini kan rumah..bukan kedai kot...
batrisyia: kena bayar ke mak...kalo saya dah besar nanti, saya buat macam mak ni...sy bagi mak PERCUMA je...
hahaha
jadi untuk beli dorang pow duit abah dia...abah dia xlayan pun...sudahnya merayu2 mintak duit kat mak...mak pun bagi la...tp sehari boleh makan sebekas kecik je
muka hepi dapat makan cheesekut
duit yg aku dapat ni aku nak rolling la kononnya..utk modal...padehal duit sendiri...yg terjual 20 inggit je...jadi la wat kenang kenangan ...
skali irfan nampak duit ni...dia cakp
wa... banyak nya duit...boleh la beli beyblade irfan...
dah la mak yg buat kuih, mak yang kena bayar, pastu duit untung amik kt dia....ewah ewah ewah
No comments:
Post a Comment