My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Friday, May 27, 2011

Pemandu2 Malaysia...

Ni adalah dari pemerhatian peribadi aku yg baru 10 jam blajar bawak kete...Slalu kiter dengar rungutan orang ramai, yg kebanyakan  pemandu wanita slalu bawak perlahan,

bagi signal terhegeh2 nak masuk,
jarak kete dia dgn kete depan boleh masuk satu kete lagi,
berpusing2 cari parking, tak braninyer nak parking merata2....
follow jer blakang lori yg slow, namanya dia nak potong mmg bertuahlar...
kat hihway speed tak lebih 100km/j jer

sebab apa jadi camni...

Meh aku bagitau...org pompuan nih kan terkenal dgn sifat yg lemah lembut, mengikut peraturan dan berhemah...Tahukah anda kalo betul2 ikut peraturan

1. Nak memotong kenderaan kena amalkan peraturan 12 saat
2. sampai kat traffic light kena perlahankan kenderaan walaupun lampu tgh hijau...kalo kuning mmg confirm kena berenti melainkan kete dah melepasi garisan putih..lampu merah mmg berenti lar kan
3. Nak berhenti jarak antara kenderaan mesti 2 meter dari garisan putih@ kereta depan
4. Tak boleh parking 4 meter dari paip bomba
5. nak masuk simpang kena bagi signal 5 meter seblom membelok
6. Ada tempat yg dilarang parking, dilarang berhenti dan macam2 peraturan lagi lar...
7. speed limit highway 110km/j, kawasan perumahan 30km/j

Org pompuan nih kan tak brani nak langgar peraturan..boleh tgk statistik saman kebanyakkannya sumer kena kat org lelaki...heheh..sebab org pompuan nih rasa cam rugi jer bayar buta2 utk saman..beli mekap lagi ok...

kalo org lelaki nyer peel memandu plak opposite dari yg pompuan tadi...tp bukan semua lar yer

tak bagi signal terus main cilok2 , laju dan asal muat jer
kalo berenti kat traffic light kalo boleh lagi seinci nak kena kete depan...
parking dimana sajer
asal kete depan slow sket jer terus dia potong..takdernyer 12 saat...5 saat pun tak sampai dah ada kat depan kete
speed highway slagi ada meter tuh dibantainya..pakai lorong kanan sajer... gi lorong kiri pun  kalo nak singgah RnR jer...

Lagi satu org lelaki nih pantang kalo ada kete lain wat dosa ngan dia...mau dikejar dicocok kete tuh sampai hilang dari pandangan...kalo org pompuan sukati lar dosa apa pun ko nak buat dia relax jer...kalo nak kejar pun dibuatnya tersodok kang jadi satu keje plak nak berbalah...kena hempuk kang jadi kes polis plak...

Ni aku nak senaraikan kesalahan2 yg biasa dilakukan pemandu
1. Memandu perlahan dilorong kanan. pastu buat muka sadin jer..kekadang tu bila kiter dah melepasi kereta dia...rupa2nya tgh ckp dgn phone, borak ngan aweks, tgh makan roti...tak boleh ker kalo sedar diri sket..rasa2 dah bawak slow guna lar lorong paling kiri...
2. Tukar lorong tak bagi signal. kalo bagi pun dah dekat sgt baru nak bagi dan terus jer masuk...kelam kabut tekan pedal brek...dibuatnya tertekan pedal minyak tak ker tercium kete ngko
3. Mencilok2 sesuka ati mak pak dia jer,,,dah lar bawak laju pastu masuk kiri pastu cilok kanan pastu kiri balik...signal toksah citer lar..tak reti nak guna kot...
4. Kalo jalan jam, masuk lorong kecemasan...bila sampai kat traffic light himpit kanan nak masuk lorong balik...
5. lori bawak laju kat highway..dah lar laju...lorong kanan plak tuh..bas pun ada gak kengkadang...yg kiter bawak kiter nih kecut perut tgk...
6. yg bawak motor pun sama..kengkadang main redah jer...bawak laju plak tuh..pastu siap hon2 suh kiter alert ngan dia...
kalo nak diceritakan mmg banyak lagi lar...cukup lar stakar ini dulu...

So pesanan aku pada warga Malaysia yg berstatus pemandu, patuhilah peraturan jalan raya, hormati lah pemandu lain tak kira lar lelaki ker perempuan..bertolak ansur dan berhemah...jangan melebihi had laju..ingatlah orang tersayang...

* Doakan aku lulus test JPJ minggu depan supaya aku dapat join pemandu2 wanita diMalaysia ini...Sekian

1 comment:

Zariff Zarifah said...

setuju dgn mummy... lelaki salu anti lau pompuan bawak kete... mcm la kaum lelaki 2 dari baby trs pandai bawak kete... asyik2 pompuan je kene... mcm bagus sgt dorg tu wekkkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...