My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Thursday, January 2, 2014

Resepi makanan anak setahun ...

Aritu aku dah janji nak citer pasal makanan irfan kan...ha ni dia resepi nya...aku masak simple jer sebab senang dan cepat siap...

ni breakfast...yg belah kiri tu...yg kanan utk mak nya

tajuk makanan: nasi goreng baby

bahan: nasi putih
bawang putih
1 biji telur
secubit garam

cara:
1. bawang putih ditumbuk lumat dan ditumis dengan sedikit minyak
2. pecahkan telur gaul hingga telur masak
3. masukkan secawan nasik
4. goreng hingga masak
5. siap


yg ni plak utk lunch...

tajuk makanan: sup ikan merah

bahan: bawang putih
bawang merah
ikan merah
carrot
daun sup
air masak
1 sudu kecilperencah sup (serbuk)
secubit garam 

cara2
1. bawang putih dan merah ditumbuk lumat. tumis dengan sedikit minyak
2. campurkan perencah sup dengan sedikit air dan masuk kedalam sup
3. masukkan air tunggu hingga mendidih
4. masukkan ikan, carrot, garam
5. letakkan daun sup
6. siap

bila nak makan, amik nasik then siramkan dengan sup bagi nasik kembang...perisi isi ikan, buang tulang siap2, lenyek sket carrot then boleh sup ngan sudu

ni pun ikan merah gak


tips: kalo beli daun sup letak dalam peti dia cepat layu kan sebab kiter nak pakai sket jer..
daun sup ni kan ada akar skali,  masukkan dalam botol then letak air bg akar dia terendam...then lihatlah daun sup tadi akan mekar 3 ke 4 hari...bila masak boleh lar petik beberapa helai..segar dan cantik kan...tp kalo boleh tanam kat tanah lagi elok...

selain dari nasi bersama sup, aku ada bagi dia makan roti, biskut dan buah2 an seperti epal, anggur dan pear




nak bg makan epal kena pastikan gigi dah ada...then kupas kulit dan tangkai then bg dia pegang...biar dia makan sendiri tp nak kena monitor gak kadang2 dia gigit gedabak besarnya...seeloknya epal merah sebab manis dan lembut dari epal hijau...tp kalo takder epal merah hijau pun boleh lar


7 comments:

rohanarazak said...

Good mother......

Nur Fadhilah said...

salam. epal hijau tu x masam ke utk baby setahun? saya selalu bg epal merah. itupun hiris nipis2..
bagusnya anak puan boleh makan epal mcm tu :)

Izyan said...

anak setahun macm2 nk makan..kene pelbagaikan masakan huhu..
mak kne rajin..
jmput singgah blog saya pula
http://nutriemom.blogspot.com/

salmizah omar said...

anak saya baru 8 bulan...paling dia suka nasi blander campur dgn lobak merah n ikan bilis..bila umur sethn ke ats boleh apply apa yang sis share tu..

thehealthinspector: said...

Saya bg pear. Tp ye lah kena monitor and kupas kulit siap-siap. Plus resepi nasi goreng telur tu, anak da besar pun suka mkn. Hehe

Mummy said...

rohana razak: tq

nur fadhillah: epal tu sy buang kulit...kurang sket masam...tp dia suka je...

izyan: rajin itu paling utama...anak kasih kalo dpt makan dr air tangan kiter...

salmizah omar: menurut doktor masa sy pegi checkup anak...bila dah setahun bg jer anak makan apa yg kiter makan cuma sesuaikan lar...jgn pedas sgt...perhatikan tindak balasnya mungkin ada makanan yg dia allergik...

the health inspector: pear pun ok gak...apa2 pun masa anak makan mmg kena monitor..tak hadap sgt pun takper...cuma kena perhatikan slalu...jeling2 sket...dikuatiri tercekik atau makanan jatuh dia kutip balik...tp kalo dpt hadap dia masa tu lg baik...itulah masa berkualiti kiter dgn dia...

Hamelia Hamid said...

Sama cam baby sy suka sgt kunyah buah2an mcm tu hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...