My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Thursday, January 7, 2010

My resepi.com

Diantara laman web yg aku mesti layari setiap ari adalah http://www.myresipi.com/

kalo u all suka masak, leh lar layari laman nih..memang best coz kebanyakan ahli berdaftar akan publish resepi dgn gambar..dan org lain akan cuba resepi tu..ada yg antar laporan bergambar dan ada juga yg antar komen..mostly resepi yg aku cuba menjadi...bila dah masak, amik gambar dan makan..nanti leh antar laporan masakan kpd empunya resepi..

aku ni bukan lar tak pandai masak tp masak benda yg simple2 jer..paling aku expert masak lemak cili padi (org N9 kan), yg lain tu goreng2 jer la ataupun masak sambal..boring gak kdg2 asik masak benda yg sama jer..hb lak jenis suka makan macam2...so demi menambat ati suami ku yg terchenta, aku cuba lar perbaiki diri..Actually hb aku pandai masak, sebab dia pernah keje kat hotel, arwah mak mentua pun mmg terror masak tapi takder rezeki nak blajar ngan dia...

Ni diantara pizza yg hb buat
Hb ku tgh membuat doh pizza

Acara men'topping' pizza

seblom ni kalo nak masak yg susah2 aku akan sediakan bahan2 nya dan hb akan masakkan...tp aku fikir sampai bila aku nak pandai masak kalo terus terusan begini...so aku mula blajar masak sendiri...lepas makan hb akan bgtau lar apa nak kena perbaiki lagi...tp kalo sedap pada dia..huhuhu..puji bukan main lagi...Siap suh wat siaran ulangan..dan semakin mengembang lar idung ku selepas tu...

Diantara resepi yg aku dah cuba adalah

nasi lemak sepagi (ns keras sket)
chapati (ok lar)
bihun singapore (best giler)
udang goreng tepung (mcm kat bagan lalang)
kuey teow kungfu (pun mcm mkn kt kedai)
nasi tomato (ns lembik)
ayam masak merah (besttt)
ayam black pepper (best gak)
lempeng kelapa (my baby suka)
sandwich scrambled egg (siap bwk bekal lagi)
ikan bakar kelapa (hb suka)
ikan bakar berlada (tak jadi sgt)
spageti udang (sedap gak)

Diantara gambar yg aku sempat snap

Maggie seafood telur mata (resepi sendiri)


Nasi tomato

Bihun Spore

Kuey teow sup (resepi sendiri)


nasi lemak sepagi


Udang goreng tepung


Ikan Bakar kelapa


Lempeng ngan sambal udang

dan aku dah ada koleksi resepi sendiri yg di copy paste dari laman tu utk dicuba oleh aku...

lagipun azam thn ni kan nak masak ari2...

masak sendiri vs makan kat kedai

masak sendiri

  • Jimat kos
  • bersih
  • kiter tau apa bahannya

  • boleh elak ajinomoto
  • hb dan anak semakin syg (penangan air tangan)

tapi...

  • Masa terhad (hari keje sampai umah kul 6.00..bilanya nak masak dan bilanya nak makan..dah tu no food after7.00pm..ahaks)..kalo ari cuti boleh lar
  • makan banyak (dah masak penat2 mesti selera makan pun membuak2..alamatnya...huhuhu)

makan kat kedai

  • jimat masa(order jer, dlm 10 minit dah siap terhidang)

  • boleh order macam2 esp kedai mamak..sumernya ader..roti naan,naan cheese,roti telur,roti telur tampal ada,nasi lemak ada, ikan bakar ada, aiskrim goreng ada,apa lagi nak..sebut jer

tapi....

  • duit nak kena standby dapat lak makan kt fast food...huhuhuh..skali makan mcm sama ngan blanja utk seminggu
  • diragui tahap kebersihannya (seblom makan kena pandang persekitaran dulu, kalo ada tikus melintas..mmm...tertutup selera)

  • nak kena pesan mcm2 masa order, tanak aji,tanak pedas,kurang gula,kurang mcm2 lagi lar..dlm ati budak tukang order tu mesti dia ckp "eleh..kalo cerewet sgt masak lar sendiri".
  • anak ngan hb syg ngan mamak @ tipah janda ujung kg nu yg bukak kedai nasi lemak power tuh...huhuhu (mintak2 dijauhkan)

So kesimpulannya..ari keje makan kt kedai @ makan simple jer (buah @ roti) manakala ari minggu makan kat umah...sebulan skali makan best@ mahal sket...tak gitu bang..jgn lupa blanja sy kat bagan lalang lagi..





5 comments:

Nadiah Sidek said...

sy pun slalu bkk MyR tu..hehe. kdg2 buntu tak tau nk masak apa..tgk la kat situ. byk gk la yg dh dicuba. pizza pun pernah buat. sy tak mkn pizza, tp dh suami suka, buat la utk dia. lgpun kat sini mana blh nk dibeli sesuka hati..

um. masyitah said...

wah bestnye dapat masak banyak2 macam tu.
teringin nak belajar wat pizza..
p/s jumpa kat ibu.ning

Mummy said...

to um.masyitah
kat myresepi nih mcm2 resepi ada..piza pun ada..try lar

to nadiah
akak ada publish resepi ker..apa nama akak kt situ..wah pandai ek wat piza..bagus2

Nadiah Sidek said...

hihi..mana ada publish resipi. amik resipi dr sana ada la. dh duk di negara org ni baru reti wat pizza :p

nardeeya said...

Wow... Baru duk terfikir Nak buat pizza jgk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...