My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Thursday, March 22, 2012

Ceramah bulan Mac 2012...Muflis Di Akhirat...

Actually, aku memang slalu gi dengar ceramah anjuran surau opis aku nih...kekadang aku ingat nak catat isis2 penting ceramah...kengkadang aku lupa nak bwk ...just dgr jer..tak pun save dlm note kat phone...yg lainnyer...dgr masuk telinga kanan..kuar telinga kiri...baik tak aku...heheh...

Kali nih aku plan setiap ceramah yg aku pergi, aku akan catat note dan publish kat blog...semoga bermanfaat sesama kiter dan aku leh refresh bila2 aku lupa...kalo ada salah silap harap tegur yer...

Aku cuma menyampaikan apa yg aku dengar dan faham...

Tajuk ceramah kali nih " Muflis di Akhirat" disampaikan oleh yang berbahagia Ustaz Syed Norhisyam Tuan Padang...nak tgk blog ustaz nih disini.

1. Orang yg muflis diakhirat adalah org yg di akhirat nanti membawa
pahala solat, puasa dan zakat
TETAPI
bersama dgnnya turut serta
dosa maki hamun org
dosa fitnah orang
dosa makan harta yg bukan hak
dosa pukul orang
dan dosa menumpahkan darah
Pahala nya kaan diserahkan kepada mangsa yg dia berdosa padanya...dan apabila dah habis pahalanya maka dosa mangsa pula akan dipikul olehnya...Maka pada masa itulah dia menjadi org yg muflis...

2. kenapa seseorang yg tak tinggal puasa, tak tinggal solat, zakat tak pernah tak bayar boleh lakukan dosa
- kerana solatnya hanya cukup syarat...tidak sungguh2, puasanya hanya menahan lapar dan dahaga, zakatnya tidak ikhlas hanya untuk menunjuk2

3.Apa yg kiter perlu buat
- buat apa disuruh, tinggal apa yg dilarang
-buat ibadat ikhlas kerana Allah
- jgn menyakiti manusia yg lain

4. Dosa terbahagi kepada 2
-dosa kepada Allah spt tak solat, tak puasa dimana sekiranya kiter taubat nasuha, InsyaAllah, Allah ampunkan kiter
- dosa sesama manusia spt hutang tak bayar, fitnah orang, sekiranya ingin bertaubat perlulah memohon maaf kepada mangsa itu...sekiranya ida maafkan atau halalkan, barular dosa kiter terhapus

Then ustaz mengupas dgn lebih detail setiap dosa yg disenaraikan

a) Dosa maki hamun orang
-maki hamun org kerana rasa kiter berpangkat, lebih tua, lebih kaya
cth: majikan maki hamun bibik...marah jer cukup...tegur dgn elok...
-majikan maki hamun pekerja...pekerja dibayar gaji untuk buat kerja..sekiranya dah tercatat dlm perjanjian yg RM500.00 dibayar khas untuk dimaki hamun...then bolehlah majikan nak maki hamun pekerja...ustaz bergurau jer...heheh

b) Dosa fitnah orang
-reka cerita tak benar bagi menjatuhkan pesaing, samaada untuk mendapatkan kedudukan yg tinggi atau disayangi
-cth: mengedarkan surat layang memburukkan maruah seseorang
-persaingan perniagaan dimana competitor membuat fitnah yg barangan yg dijual ada mengandungi bahan haram

c) Dosa makan harta yg bukan hak
- termasuk lar hutang tak bayar, rasuah, makan harta anak yatim, pecah amanah, tipu claim, tipu pelanggan...curi masa kerja...(kena batang hidung sendiri)...
Ustaz kata kalo nak duit orang secara halal cer try kaedah nih 
" mat bagi aku sedekah 3 ribu"
kalo mat bagi, kira ok lar...tak yah bayar balik...

d) Dosa pukul orang
- cth pukul org yg lebih lemah, upah org pukul, menggunakan kuasa (baju seragam) untuk kepentingan sendiri

e) Dosa menumpahkan darah
- termasuk pukul orang samaada cedera atau sehingga mati...

Selain itu, ustaz turut berkongsi pengalaman nya masa kecil yg suka membeli gula2 dgn harga 20 sen tp amik 10 bijik...bila dah besar uztaz rasa bersalah dan ingin menebus kembali kesilapan masa lalu dan mencari kedai pakcik tu tp tak bertemu...Ditakdirkan Allah, selepas singgah solat di satu masjid ustaz ternampak pakcik kedai lalu menegur...pakcik yg kerapkali memanggil ustaz berasa bangga yg kini ustaz telah menjadi insan yg berjaya...dalam pada rancak berbual ustaz masih berkonflik didalam diri samaada nak buat pengakuan atau tidak..kalau tak mengaku skang ntah bila lagi lah nak dpt peluang begini....Akhirnya dgn lafaz Bismillah, ustaz menceritakan kisahnya yg membeli gula2 ambil lebih masa kecil dulu...berkali2 pakcik tuh suruh ustaz lupakan...biasa lar budak2...berkali2 jugak ustaz minta kepastian...dan akhirnya selepas beredar...perasaan yg tak dpt digambarkan dgn kata2...betapa lega nya...betapa tenangnya

Begitulah indahnya dan bermaknanya erti sebuah kemaafan...hanya mereka yg terlibat memahami...

Kesimpulannya, jgn cari pasal ngan org...jgn citer hal org...kalo cerita yg kiter ckp betul dah jadi mengumpat...kalo tak betul dah jadi memfitnah...dua2 tu berdosa...bila nak cerita hal org jer bayangkan yg kiter kena tanggung org tu nyer dosa...mesti jadi berat mulut nak bercerita...

citer hal sendiri takper..sebab mana ada org nak burukkan diri sendiri...mesti citer yg baik2 jer kan...nak lagi bermakna citer bab agama...kongsi ilmu agama dgn kawan2...tip2 diet, tip2 kebahagian rumahtangga...jgn citer hal dalam kain jer sudah...heh...Apa2pun semoga bermanfaat buat semua...sama2 lar kiter renungkannya....

1 comment:

wan nurul hezrina said...

=)semua dapat inyatakan ngan baik sekali=)saya tak bawak notapun masa cramah2.mmg btul2 berkesankan ceramah2?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...