My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Friday, March 9, 2012

Saper pandai kira gaji baru....???

Dari smalam aku asik ler mengira aku nyer gaji...dah macam2 formula aku guna...heheh...SBPA batal tu aku tak kisah sgt...yg penting gaji naik...jusa naik gaji beribu2 pun aku tak kisah...rezeki masing2...pangkat dia tinggi kelulusan dia tinggi...kerja dia pun kiter tak tau susah caner...so takleh lar nak banding gaji diorang ngan gaji gred bawah cam aku...

So sebagai contoh utk gred W17 yg tangga gaji berada pada P1T8

P1T1 skang 821.89

aku nyer formula adalah P1T1 x 1.13
821.89 x 1.13 = 928.74
kgt RM 95.00

So jadual gaji baru
T1 928.74
T2 1023.74
T3 1118.74
T4 1213.74
T5 1308.74
T6 1403.74
T7 1498.74
T8 1593.74
T9 1688.74
T10 1783.74 dan seterusnya

Asalnya aku ingat kalo PA tu tangga gaji skang P1T8 maka basic dia akan jadi RM 1593.74(ssm lama RM 1171.26),,,kenaikan sebanyak Rm 422.48,,,banyak gak tuh...bg aku ler...

Tapi bila tanya pendapat member yg lain...diorang nyer pendapat...
Basic kiter skang + (p1t1 baru - p1t1 lama) + kgt
1171.26 + (928.74 - 821.89) = 1278.11 + 95 = 1373.11

then tgk kat jadual gaji baru diatas yg lebih sket dari 1373.11 adalah P1T6 (RM1403.74)


Jadi gaji baru - gaji lama = gaji baru bulan jan 2012
1403.74 - 1171.26 = 232.48

seandainya tunggakan dibayar sekaligus pada Apr 2012
maka kiter akan dpt tunggakan gaji
232.48 x 3 bulan = RM 697.44


Adalah diingatkan yg formula ini adalah andaian aku sahaja....kalo betul Alhamdulillah....kalo lebih Alhamdulillah...kalo kurang Alhamdulillah gak...

Banyak mana pun kenaikan gaji baru, ia tetap akan lebih dari KGT seblom nih ...untuk makluman korang KGT utk W17 seblom nih RM 49.95 sahaja...

Jangan dok sibuk kira gaji orang...kira gaji sendiri sudah..kalo kiter org bawahan nak naik 1000 setiap orang...yg pangkat lebih tinggi mesti nak naik 4000 plak...manusia nih takkan puas dgn apa yg ada...

ukur baju dibadan sendiri...jangan tamak...orang tamak nih slalu rugi...
Bersyukur dengan apa yg ada...InsyaAllah cukup...yg muda2 nih kalo berkesempatan sambung lar blajar lagi...dan pastikan jgn byk sgt buat personal loan....

7 comments:

Anonymous said...

pandai mummy kira ye... nnt kita tggu ujung bln ni msuk x gaji baru...

cikTari said...

Mummy,

kalau kita tengok contoh pelarasan gaji tahun 2007 tu, kan ada pelarasan gaji sebanyak 25%. setiap tangga gaji tu akan ada pelarasan gaji sebanyak 25% (gaji pokok + 25%)

So macam yg baru ni pelarasan 13%, gaji pokok sekarang + 13% le. KGT tu kita akan dapat bila keputusan pergerakan gaji tahunan keluar. kalau nak tahu berapa kenaikan gaji tahunan, compare le gaji baru T1 dengan T2.

Ni saya rujuk pada pekeliling pelarasan gaji 2007. Kaedah pengiraannya macam tu.

Sekadar berkongsi. Harap-harap info saya betul. Hehehe.

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

apepun, syukur alhamdulillah wlpn nek sket aje dr taleh langsung..
lepas sket bernyawa.. =)

Anonymous said...

bukan kali 1.13 la....kali 0.13 ja...

cik keboom said...

kira tuk orang skali...

ciktari...
wah2...kelasss ko nyah...aku gak ler duk terlopong kira gaji salah ke bdk2 polis matilaaa kena keji sbb bg ajaran salah...

mummy
org kira cam nih lak...gaji pokok skang nih darab je ngan 13%...
huhu

Mummy said...

cik tari: memula mmg sy fikir camtu...tp masa thn 2007 tuh ada kenaikan 25% jer KGT ikut naik skali...tp kali nih dia tetapkan KGT tuh...rasanya akan ada tangga gaji baru yg dicipta pasni

ummi : itular...yg penting naik...sikit pun Alhamdulillah

Anon: sy kali ngan 1.13 sebab nak kira ngan basic gaji skali

cik kebom: ada gak wat camtu tp nanti KGT setiap thn tak sama plak...ntah ler...apa2pun kiter tgk payslip bulan 3 nih...

Anonymous said...

Kalau ikut pengiraan cik mummy kita maknanya yang p1T1 jela yang naik 13%, p1T2 ke atas dah bukan 13%. Kalau ini berlaku maka satu penipuan hidup-hidup terhadap PA ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...