Resepi di olah dari my resepi.com
Bahan-bahan ( 4 orang)
- 4 ekor ikan kembong
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 batang serai (dihiris)
- 2 inci halia (yg gemuk dihiris)
- 2 biji asam boi yg warna merah (dihiris isinya)
- sebiji buah tomato yang dibelah menjadi 8
- 1 sudu kecil garam
- sebiji limau nipis (ambil airnya)
Cara-cara
- Bersihkan ikan lumur dengan garam serta serbuk kunyit dan letakkan dalam pinggan untuk dikukus.
- semua bahan2 dihiris. selepas itu, ditabur di atas pinggan yang berisi ikan tadi. taburkan air limau nipis. letakkan tomato yg telah dibelah ke atas ikan tersebut
- panaskan pengukus sehingga air mendidih. selepas itu boleh mula mengukus ikan selama 20 minit atau sehingga ikan masak.smalam aku kukus nak dekat 40 minit
- siap utuk dihidangkan.
4 comments:
salam singgah jengah sini,
memang sedap kembong stim.. :)
slh 1 menu diet mia suke
menggiurkanlah..kene cuba ni..utk kesihatan mmg bagus ni..tq utk resepi ni
kak yong: time kasih sudi singgah...ni 1st time sy wat resepi nih
Mia: dulu sy ingatkan ikan stim nih tak sedap dan hanyir..tp bila buat sendiri ikut resepi nih rasa sedap plak..menjadi
ikatan kasihku: cuba jgn tak cuba...tak rugi..senang dan menyihatkan
Post a Comment