My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Thursday, November 3, 2011

Fesyen bertudung....


pic bulan lepas



pic minggu lepas

ni pic diambil pagi tadi...selain bentuk tudung, warna tudung juga memainkan peranan menaikkan seri wajah.....kekadang kiter rasa apsal muka aku nih macam kusam jer, atau apsal rasa cam gumbira jer padehal takder apa2 yg istimewa pun...ni sumer kerana warna...dulu aku tak brani pakai baju warna cerah sebab kata orang warna cerah membuatkan kiter nampak semakin lebar...jadi kena pakai warna kusam...bila pakai warna gelap aku rasa cam suram lar pulak...jadi aku beli baju pelbagai warna...kalo aku pakai baju tuh then ada org tegur nampak cam mak2 prang ker atau nampak gemuk ker maka baju tuh akan jadi koleksi simpanan ler jawabnya....

kekadang agak terasa jugak dengan teguran orang yg tak brapa rapat dengan kiter tapi kritikan dia macam kan kenal kiter luar dan dalam...
aku bukan mintak untuk di puji tetapi sekurang2 nya jangan lar diri ini dihina...dari form 3 macam ni lar fizikal aku...bukan aku tak pernah cuba nak minimumkan saiz badan nih, apa jer yg aku tak cuba namakan...macam2 dah aku cuba tapi berjaya skejap then naik balik...

orang tak tau apa yg aku rasa sampaikan masa zaman blajar aku susah nak tonjolkan diri sebabnya aku tak yakin yg aku boleh buat atau boleh jawab...takut ditertawakan..padehal takdenyer org nak gelakkan kiter kalo salah...bayangkan lar nak tunggu giliran kenalkan diri dalam kelas pun sampai seram sejuk kaki tangan sumer...

aku mula membina keyakinan diri bila aku mula bekerja...tp takder lar brani sangat...goyah gak bila berdepan dengan orang2 besar nih...pengalaman aku menguruskan kaunter khidmat pelanggan mengajar aku yg setiap orang ada keistimewaannya tersendiri...Skang nih Alhamdulillah aku dah semakin ada keyakinan diri...aku mula mencabar kemampuan diri aku...aku beranikan diri buat benda yg slama nih aku takutkan macam amik lesen memandu...heheh...
bila di imbau kembali zaman sekolah dulu alangkah ruginya aku tak merebut peluang menonjolkan diri hanya kerana merasakan diri serba kekurangan...sejak dari zaman sekolah lagi aku tak pernah berpeluang untuk menjadi ketua atau diberi kepercayaan untuk mengendalikan apa2 aktiviti...hanya kerana aku tak berani nak menunjukkan bakat ku...
Aku dapat menyerlahkan bakat ku jadi leader bila aku dok rumah sewa...tetiba jer aku jadi ketua rumah...aku prasan dah kelemahan aku...aku nih jadi brani bila terlibat dgn aktiviti tak formal jer tapi bila berdepan dengan urusan yg formal terus aku rasa cam aku nih semut hitam ditengah hutan belantara...ceh...

sebagai contoh..aku boleh borak2 melawak dengan opismate kat office sebab tu aktiviti tak formal tapi bila masuk bilik meeting, majlis formal,  aku jadi macam tak brani nak bersuara...padehal manusia2 dlm tuh adalah kawan2 aku sendiri... ntah apa2 masalah aku nih...

agak2 kalo aku berbadan halus macam erra fazira tuh, level of confident aku jadi meningkat ker...???
hmm...takder makna nya..memang dasar penakut kan...nampak org lelaki pakai neck tie, badan besar2, pakai kot terus ketar lutut....caner ek nak jadi brani....???


2 comments:

kakyong said...

kakyong x suka pakai tudung warna gelap... ;) suka pakai putih, tp tu lah org kata stail budak sek pulak..

nak jd berani??? yg penting keyakinan diri.. ;)

Mummy said...

dulu pun suka tudung putih tp kekadang jenis fabrik tudung putih nih jarang...esp kain tudung bawal...sy plak jenis tak leh pakai anak tudung...hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...