So smalam aku tekadkan semangat untuk buat sendiri popia....
dan ini ler hasilnya...
resipi nya aku amik dari myresepi cam biasa tapi diolah sedikit
INTI
1 batang Carrot
taugeh 50 sen
- sekeping dada ayam segar di potong dadu
- Garam (secukup rasa)
- sedikit Lada sulah \
- 1/2 labu Bawang Putih (kisar hancur & lumat)
- 1/2 cwn minyak masak (utk menumis)
- KULIT
- Kulit Popia secukupnya
- Tepung gandum + air (utk lekatkan kulit popia jd tak
masuk minyak)
Cara-cara
- PARUT carrot (pemarut lubang halus) dlm besen.
- Tumis bawang putih sampai naik bau. Masukkan ayam
- goreng ayam hingga hampir masak
- Masukkan lada sulah & garam. Kemudian blh masukkan
parutan carrot dan taugeh Kacau rata dlm 3-5 minit then tutup api. toskan lebihan minyak
- Sejukkan inti,kemudian boleh gulung. Pastikan gulungan
tu padat,kemudian gamkan dgn tepung supaya tak masuk minyak bila
menggoreng nanti.
untuk sos plak hb yg buatkan...mulanya aku buat sendiri skali terpedas plak...rasa cam nak buang jer...tp hb oter camner ntah...jadi ok plak..dah macam sos kopok lekor...nak mintak resipi dia mmg tak dapat lar sebab dia main masukkan jer apa2 yg rasa perlu...
ni lagi satu yg menjadi idaman....
burger bakar...yg member penah makan kat puchong...rupa2nya kat nilai pun ada...tengoklar mungkin ptg nanti akan menerjah kesana...
tapi bukan lar yg macam pic bawah nih....ni mau kena kongsi 10 orang baru leh habis...aku nak yg biasa jer tapi dibakar....
(pic from google)
macam nih
pic kredit to shakroil
tapi kalo tak bekesempatan nak beli mungkin aku akan wat sendiri...
tgk resepi nih macam best jer.....nak cuba lar....
No comments:
Post a Comment