Resepinya adalah dari my resepi.com tapi aku olah sket ikut keselesaan ku
Bahan:
sekilo ketam (lebih kurang 4 ekor) dipotong dua
Bahan kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
5 tangkai cili kering
Bahan lain
1 peket kecil rempah kari daging
1 cawan santan
1 biji ubi kentang di rebus dan di
lenyek halus
minyak
air kosong
6 keping tauhu pop
Bahan Hiasan
1 peket mee kuning dicelur
1 biji tauhu digoreng dan dihiris
2 keping fish cake digoreng dan
dihiris
Sawi dicelur
1 biji tomato dibelah 8
Limau nipis dan cili merah yang
dihiris
Bawang goreng untuk ditabur.
2 biji telor di rebus
Daun sup dan daun bawang di hiris
halus
Cara:
1- Tumis semua bahan kisar hingga
naik bau. Kemudian masukkan rempah kari, dan tambah air kosong, masak
hingga sebati dan agak pecah minyak sedikit.Jika terlalu pekat boleh
ditambah air lagi.kalo nak kuah banyak boleh letak banyak air
2-Masukkan ketam dan kentang yang
telah di lenyek masak hingga sebati. masukkan tauhu pop...Tambah pula santan kacau. bila dah masuk santan kena kecilkan api dan sentiasa kacau takut meruap...nanti kuah tak cantik...Perasakan dengan
gula dan garam secukup rasa.
Cadangan hiasan:
1- Letakkan mee dalam mangkuk.
2-Kemudian masukkan semua bahan
hiasan dan tuang kuah kari tadi. Sedia untuk dimakan
Ada lebihan kuah ketam tuh....esoknya aku panaskan balik....dah pekat sket...tanak nasik dan boleh bawak bekal ke opis...jadi lar nasik kari ketam....
No comments:
Post a Comment