My kids

Sila ler klik..jangan malu malu

Friday, July 28, 2017

Dulu lain sekarang lain.....

Hijrah..... satu perubahan dalam hidup dari dulu kepada sekarang.....Ada org yang tak suka berubah apetah lagi berhijrah walaupun kearah kebaikan sebab nya kiter tak tau apa akan terjadi...kira macam gambling la....untung sabut timbul untung batu tenggelam kata org tua2

Hijrah ada pelbagai keadaaan...nak tak nak kena hadapi sebab kiter takde pilihan
Dulu bujang sekarang kawen
Dulu isteri sekarang ibu
Dulu belajar sekarang bekerja
Dulu kurus sekarang gemok....eh

macam aku baru jer berhijrah dari opis lama ke opis baru....Dari LPPSA ke MOF.....satu perubahan yang aku kira sangat berbeza dulu dan sekarang....

1. Kerja  dan masa
Di LPPSA aku dah macam keje swasta....keje 6 ke 7 hari seminggu bersama OT...setiap selasa dan khamis balik lewat....kekadang direct OT isnin sampai jumaat....tido lewat, makan kat luar atau bungkus.....weekend kerja....ptg gi jalan2 sampai lewat malam

Kini aku keje macam biasa 8pg- 5ptg...balik awal boleh masak mengemas, sempat la tgk kakak buat kerja sekolah.....sempat workout, dapat la tengok matahari di luar pejabat

Tapi setiap kelebihan yang diberi pasti ada yg ditarik balik....paling ketara adalah gaji....

2. Gaji
Dulu gaji banyak sebab dpt kenaikan masa peminjaman dan dpt claim OT dan mileage....nak beli apa nak gi mana cuma cari masa je ...duit sentiasa tersedia

Kini gaji dapat basic + elaun macam dulu , hilang pulak 1 kenaikan gaji tahunan, ada pulak elaun yang sangkut....adeh....dugaan sungguh...tapi aku dah cek dgn JPA, katanya akan ada backdated...Alhamdulillah lega...kira mcm menyimpan gak la...kalo dapat awal pun habis gak kan
Disebabkan gaji dah kurang maka kami kena la berjimat cermat, tak leh la gi berjalan merata macam gaji dulu....bila tak gi jalan2 kena la masak...bila masak banyak la masa bersama keluarga dirumah....semakin erat lah kasih sayang bersama....tapi itu tak bermakna aku tak keluar langsung bawak anak2 jenjalan....keluar jugak tapi gi tempat beriadah la...macam taman2 awam, playground dan swimming pool....


3. Aktiviti luar
Dulu tak sempat nak jumpa jiran tetangga join rewang, cuti sesuka ati

Kini aku leh la turun rewang tolong2 apa yg patut sebab sentiasa ada kat rumah kalo tak bekerja....Siap boleh join contest The biggest loser lagi...setiap khamis gi gym dan zumba....balik keje sempat workout bersama kakak....


4. Kawan
Dulu ada geng budak nakal....slalu je kan termasuk dalam group budak nakal....geng shoping geng gosip geng cerita bohong...ni ler dia

kak di with me

cik aira tasha  kak di n me

tasha comel

tasha n cik aira

me and kak di again
Ada sorang lagi shuhada tp xde lak pic dia dlm  ni....byk pic aku dgn kak di....Aku paling rapat dengan dia sebab dia dok blakang aku je kat opis....geng karoks pun iya gak hahahah....walaupun masing2 dah bawa haluan kami masih lagi berbalas wasap....ada masa free keluar gak sesama...xnak ikatan persahabatan tu terputus macam tu je....


Skang ada geng sorang jer...tu pun geng masa kat akaun dulu...memang dah kenal dia....jadi aku berdua ngan dia je la kemana2....dia la geng makan geng workout geng gosip hehehe...Ada gak 2 org lagi geng baru....aku jadi budak baik skang heheheh....bukan dulu x baik....dulu tu nakal2 sket

me n cik zie
kawan baru...cik farra


So sekarang Alhamdulillah setelah hampir 2 bln aku kat sini...Aku dah mula kenal ramai staf yg sama2 bekerja kat sini...Aku senang je...aku nak baik dgn semua org ...tak kira boss ke rakan sekerja hatta cleaner skali pun....nampak x tu perkataan 'hatta' hahahah

Bila selisih senyum atau tegur....teguran2 basic jer...dah makan ke....sihat ke...apa kabar dan paling senang adalah teguran dgn memberi salam....cuba la masa pagi2...ko akan nampak wajah org yg ko tegur tu berubah...kalo dia muram dia akan ceria sambil menjawab salam....ko xrasa gembira ke bila org yg ko tak kenal mendoakan kesejahteraan ko.....

Aku gi mana je...mcm masa anta anak ke taska, masuk dalam lif, nak gi kat parking...kalo rasa bertemu mata dgn org yg aku xkenal aku akan bg salam atau x pun aku senyum....next time kalo terserempak lg mesti dari jauh dia dh standby dah nak tegur....cuba la...mungkin ada sorang dua yg mmg perangai pelik sket..yg jenis muka ketat ..tp xramai la......
nak salahkan mereka yg bermuka ketat ni xboleh gak sebabnya ada org dia mungkin dah pernah terkena dgn org yg lebih ketat mukanya bila ditegur...jadi mungkin dia fobia...maka kiter la kena slalu tegur...tapi kalo dah 4 ke 5 tegur tetap mcm tu gak ketatnya...maka redha la mungkin dia mmg xleh ubah muka dia...muka xde perasaan ....senyum ke sedih ke gembira ke sama je sepesen

ni cth muka yg ada masakah

ni muka yg xde masalah...kan lain serinya tu

ni baru muka gembira btol....lalalalalal
Abaikan kefelolesan wajah itu....ni pakai app...kalo real xla macam tu....hahaahah

ok tu je ceritanya....stiap perubahan pasti ada hikmahnya....bersangka baik dengan Allah...Dia yg menentukan segalanya...teruskan hidup dengan gembira....prinsip aku senang je

"TIADA ORANG YANG BOLEH GEMBIRAKAN KITER MELAINKAN DIRI KITER SENDIRI...KITER GEMBIRA ORG KELILING AKAN TURUT GEMBIRA SAMA"


1 comment:

diaz n u said...

my belove friend forever... mmmuahhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...